Izvor: Blic | Četvrtak, 12.10.2017.| 17:06

Turci obnavljaju i javno kupatilo Dunav - Dorćolski amam godinama zatvoren

(Foto: Yunava1/shutterstock)
Velelepno javno kupatilo Dunav koje je od 2004. godine napušteno i prepušteno zubu vremena, uskoro bi, ipak, moglo da zaživi i to zahvaljujući Turcima.

Tračak nade za zaboravljeno parno kupatilo u Cara Dušana 45, koje je punom parom radilo više od veka, donela je poseta turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana Beogradu.

Naime, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević potpisao je s ministrom evropskih integracija Turske Omerom Čelikom Memorandum o razumevanju o realizaciji restauracije ovog objekta.

Turcima je parno kupatilo zanimljivo verovatno zbog činjenice da čitav kompleks podignut oko starog turskog amama koji datira iz 19. veka. Tako je istočnjačka kultura, zapravo, bila osnova za razvoj velikog parnog kupatila, sa peći iz 1901. godine, koja je grejala vodu sve do 2004.

Kupatilo je nazvano Braća Krsmanović, a posle Drugog svetskog rata ponelo je ime Dunav. Amami su ostali sastavni deo svojevrsne banje u centru Beograda, koja bi svakako mogla da parira i savremenim spa centrima. Ono je osim tuševa i dva amama imalo i bazen, sobe za masažu, saunu.

Kao garant da arhitektura parnog kupatila ne ode u zaborav stoji i slovo na papiru, po kojem je zgrada proglašena za spomenik kulture. Međutim, krov se obrušava, a bazeni, amami i tuševi postali su jedna zarobljena tajna Beograda, jer se iz bezbednosnih razloga njima ne sme ni prići.

Da se zgrada ne bi urušila, krov je delimično saniran 2007. godine, pet godina kasnije u ovom prostoru sniman je srpski horor film TT sindrom, a zgrada je za javnost poslednji put bila otvorena pre tri godine u okviru manifestacije Oktobarski salon.

Beograd je, inače, imao još dva amama - u Admirala Geprata gde se sada nalazi jedan restoran i na Kalemegdanu gde je kupola jedinstvene građevine iskorišćena za projekcije planetarijuma.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.