Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.10.2017.| 15:53

Pčelarima u okolini Bora 600.000 dinara za unapređenje proizvodnje

(Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)
Kompanija Rakita saopštila je da je pokrenula tokom ove godine, u saradnji sa Udruženjem pčelara Slatina, Program razvoja pčelarstva u ovom selu. Program se zasniva na prepoznavanju potreba pčelara u ovom kraju, kao i obezbeđivanju repromaterijala koji će omogućiti da se pčelarstvo podigne na viši nivo.

Kako navode iz kompanije, održivost pčelarskog posla je osnovni cilj ovog programa, a prvi preduslov koji je trebalo ispuniti je obezbeđivanje repromaterijala koji će pčelarima omogućiti bolje prinose.

- Konkretno, reč je o podizanju što više parcela medonosnog bilja koje će omogućiti što duži period pčelinje paše. Da bi se ovaj cilj ostvario, potrebno je obezbediti preduslove za tako nešto, a to je priprema zemljišta. Upravo u ovoj fazi svaki pčelar dobija 85 litara goriva, 300 kg đubriva, kao i 10 kg semena facelije. Prema planu, u proleće 2018. godine svaki pčelar će dobiti po 20 sadnica medonosnog rastinja - navedeno je u saopštenju.

Učinak ovog programa biće prepoznat u narednim godinama kada sadnice medonosnog bilja omoguće preko potrebnu produženu pčelinju pašu.

Osim ovog programa, kompanija Rakita je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini obezbedila i predavanje profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zorana Stanimirovića, na temu "bolesti pčela, preventiva i lečenje, klinički pregled i zazimljavanje".

Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini iznosi oko 600.000 dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.