Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.10.2017.| 15:57

GGF i Halkbanka obezbedili 5 mil EUR kredita za energetsku efikasnost u Srbiji

Ilustracija (Foto: brizmaker/shutterstock.com)
Fond Green for Growth (GGF) odobrio je Halkbanci dugoročni kredit od 5 mil EUR za potrebe finansiranja energetske efikasnosti stambenih objekata u Srbiji. Deo kredita će biti usmeren na podršku kreditiranja budućih vlasnika stanova u energetski efikasnim zgradama, saopšteno je iz Halkbank.

Osim podrške u obezbeđivanju stambenih kredita za kupovinu stanova sa niskom potrošnjom energije, banka će nastaviti sa dugogodišnjom uspešnom praksom finansiranja projekata energetske efikasnosti u delu poboljšanja uslova stanovanja. Kredit sadrži i paket tehničke podrške GGF-a u pružanju obuke za sistem monitoringa ostvarenih ušteda, kao i aktivnosti informisanja javnosti u vezi sa prednostima stanovanja u energetski efikasnim zgradama, dodaje se u saopštenju.

Ovo je prva investicija fonda kada je u pitanju Halkbanka Beograd, koja je pre nego što je Halkbanka iz Turske preuzela 2015, poslovala pod imenom Čačanska banka.

- Čačanska banka je bila jedna od prvih banaka u zemlji koja je namenski finansirala projekte energetske efikasnosti, a partner GGF-a je postala 2011. godine - podseća se u saopštenju.

Kenan Bozkurt, CEO Halkbanke Beograd, rekao je da novom saradnjom sa GGF-om žele da pruže podršku fizičkim licima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima koja žele da investiraju u energetski efikasne projekte i time poboljšavaju svoje životno i poslovno okruženje.

- Posebno smo ponosni što možemo da predstavimo nove stambene kredite za kupovinu stanova u zgradama koje su izgrađene po najnovijim energetskim standardima. Realizacija ove saradnje je u skladu sa ciljem banke da promoviše održiv razvoj i investicione projekte koji imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu. U Srbiji je naša banka bila pionir u finansiranju energetski efikasnih projekata i za nas je od izuzetnog značaja da ostanemo dosledni pružanju ove vrste podrške našim klijentima - rekao je Bozkurt.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.