NavMenu

Niš dobija još 3 vrtića Meda i prvu privatnu osnovnu školu - Centar Artemida intenzivira i aktivnosti za mališane sa posebnim potrebama

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.10.2017. 15:58
Komentari
Podeli
Marina Stanković sa mališanima iz vrtića MedaMarina Stanković sa mališanima iz vrtića Meda
Gotovo 200 mališana u Nišu pohađa vrtiće Meda u ovom gradu, predškolske ustanove iza koje stoji Marina Stanković – energična žena koja veruje da ništa nije neostvarivo.

Tako je bilo pre 15 godina kada je odlučila da postane preduzetnica, i danas, kada nakon otvaranja centra za rehabilitaciju dece sa poteškoćama u razvoju Artemida 2002. godine i 7 vrtića u gradu na Nišavi, tek ima velike planove.

Tako to rade žene zmajice - rekli bi u Udruženju poslovnih žena Srbije, budući da se naša sagovornica našla među 24 kandidatkinje za prestižno priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja, koje će ova organizacija dodeliti 26. oktobra.

- Želim da pomognem svima – kaže Stanković u razgovoru za naš portal.

- Artemida i Meda su međusobno povezane ustanove iste vlasničke strukture i moja želja je da za uslugama u Artemidi ima što manje potrebe, mada nažalost nije tako. Sa druge strane, izazov nam je da vrtićima Meda pokrijemo sve teritorije u Nišu.

Centar Artemida od 2002. godine pomaže deci sa poteškoćama u razvoju, posvećujući posebnu pažnju autističnim mališanima. Trenutno, na rehabilitaciji u centru je sedamdesetoro dece sa različitim potrebama, kao i 15 starih dementnih osoba kojima pružaju usluge u kućnim uslovima.

U vrtićima Meda na sedam lokacija u gradu svakodnevno boravi 190 dece uzrasta od 6 meseci do 7 godina, te 20 stalno zaposlenih vaspitača, medicinskih sestara, pedagoga i psihologa koji obrazovni program sprovode po programu Ministarstva prosvete. Od marta 2016. godine imaju i ugovor o subvencionisanju cena sa gradom.

- U Nišu ima oko 2.000 dece na listi čekanja. Potražnja je velika i spremna sam da otvorim još vrtića ako grad bude imao sredstava za subvencionisane cene – kaže nam Stanković, dodajući da u Nišu postoje još 2 verifikovane predškolske ustanove od kojih jedna ima jedan, a druga tri vrtića, te da među njima postoji saradnja i da su uvek na usluzi jedni drugima.

Velika je potreba i za rehabilitacijom dece, a zato je i nastojanje naše sagovornice da Centar Artemida uđe u sistem zdravstvenih usluga koje fond plaća, da se, kako kaže, ne bi dešavalo da kao sada, deca počnu sa rehabilitacijom pa roditelji odustanu zbog nedostatka sredstava.


- U planu nam je otvaranje vrtića na još 3 lokacije, kao i prve privatne osnovne škole u Nišu – dodaje Stanković.

- Takođe, planiramo da otvorimo i dom stara lica sa celodnevnim boravkom, kao i da izgradimo kuhinje za proizvodnju obroka za decu u našim vrtićima, a u postupku je i verifikacija nove predškolske ustanove Meda i drugari za teritoriju Beograda. Možda vam se čini da imam prevelike i preambiciozne planove, ali ništa nije neostvarivo – ističe naša sagovornica.

U sebe je jednako verovala i kada je nakon mesta direktora ustanove za decu ometenu u razvoju Mara i direktora predškolske ustanove Pčelica u Nišu, obavljala funkciju potpresednika gradske vlade 4 godine, a onda nakon gubitka izbora političke opcije kojoj je pripadala dobila otkaz i "ostala prepuštena sama sebi". Već za mesec-dva, kaže evocirajući uspomene na svoje preduzetničke početke Stanković, potreba za poslom i ljubav prema deci sa posebnim potrebama, naveli su je da se u ovoj delatnosti oproba kao privatnik.

Po profesiji, Marina je diplomirani defektolog-surdoaudiolog.

I.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.