Izvor: RTS | Četvrtak, 12.10.2017.| 15:56

Erdogan "spušta" kamatu Exim banke Srbiji na 1,6%?

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom posete Srbiji rekao da turska Exim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6%, što bi ubrzalo saobraćajne i infrastrukturne projekte.

Predsednici Turske i Srbije, Erdogan i Aleksandar Vučić, govorili su o autoputu Beograd-Sarajevo, odnosno Požega-Boljare.

On je dodao da je visoka kamatna stopa Exim banke bila jedan od glavnih razloga što ovi infrastrukturni projekti nisu realizovani.

- Exim banka je tražila kamatne stope od 6,5% pa, 4,8% sa popustom, ali je to za nas bilo potpuno neprihvatljivo. Sada je Erdogan rekao da turska Exim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6%. Videćemo da li će biti tako ili nešto više - rekao je on.

Kako kaže, od toga će zavisiti dinamika i brzina realizacije ovih infrastrukturnih projekata.

Srbija je, podseća, dva dana bila vest u turskim medijima, što je dvostruko važno zbog investitora i turista.

Proširivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i odlične odnose predsednika Vučića i Erdogana, kako kaže, domaći privrednici ne bi smeli da propuste.

Ljajić je rekao da su realna očekivanja Razvojne agencije da će nakon potpisanih mnogobrojnih sporazuma i najave dolaska turskih investitora, "biti otvoreno 4.000 radnih mesta".

Govoreći o proširenom Sporazumu o slobodnoj trgovini, on je rekao da će razmena Srbije i Turske biti ove godine blizu milijarde evra, da je prošle godine bila 850 mil EUR.

Upitan da li će biti dovoljno junećeg mesa za izvoz u Tursku, jer je potpisan sporazum za izvoz 5.000 tona, on je rekao da Srbija već ima 6.000 tona goveđeg mesa viška za izvoz i da je interes naših proizvođača da više ulažu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.