NavMenu

Završeno uređenje pešačke zone u Zemunu vredno milion evra - Sređuju se i fasade, uvodi gradski rečni prevoz...

Izvor: eKapija Sreda, 11.10.2017. 14:54
Komentari
Podeli
Pešačka zona u centru Zemuna (Foto: beograd.rs)Pešačka zona u centru Zemuna
Rekonstrukcija pešačke zone u Zemunu, koja je počela pre oko godinu dana i trebalo da bude završena u maju ove godine, konačno je privedena kraju. Žitelji ovog dela prestonice sada imaju na raspolaganju jednu veliku pešačku zonu koja obuhvata Gospodsku ulicu i Magistratski trg.

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da je grad za ove radove izdvojio oko 120 miliona dinara, ali i naglašava da posao nije završen dok čitav deo grada ne bude upotpunjen sadržajima, prenosi Beoinfo.

Vesić je istakao da se u okviru projekta uređenja pešačkih zona u Beogradu, kojim rukovodi gradski arhitekta Milutin Folić, ne rade samo zone u užem centru grada.

– Zemun je kao grad postojao i pre nego što je pripojen Beogradu. Ovaj deo Beograda ima svoje istorijske zone, koje mogu da budu uređene isključivo za pešake. Danas sa ponosom možemo da kažemo da je Grad Beograd uspeo da uredi Magistratski trg i Gospodsku ulicu, koji sada čine celinu, uređenu pešačku zonu. Ovde je postojao problem sa parkiranjem, a na Magistratskom trgu su bašte kafića imale tende koje ne liče ni na šta. Grad Beograd je uložio oko 100 miliona dinara u ove radove, a pored toga izdvojeno je dvadesetak miliona za stubiće, što znači da je ukupna brojka uloženog novca oko milion evra – rekao je Vesić.

Prema rečima gradskog menadžera, ova pešačka zona je spojena sa Zemunskim kejom, odnosno deli ih samo jedna ulica, pa će u sledećoj fazi uređenja biti u potpunosti spojene.

– Postoje planovi da sledeće godine na bolji način inkorporiramo trg na kojem se nalazi privremena pijaca, pa građani Zemuna mogu da računaju da će ovde naredne godine biti mnogo više sadržaja – dodao je Vesić.

Govoreći o daljem uređenju Zemuna, Vesić je istakao da je razgovarao sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom o početku obnove komande Ratnog vazduhoplovstva.

– Naša ideja je da grad uredi Avijatičarski trg, koji se nalazi ispred komande, pa bi tako i taj trg dobio nove sadržaje – zaključio je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić istakao je da uređenje pešačke zone Zemuna neće stati na ovome.

– Na završetku Gospodske ulice, odnosno na početku, ako gledamo u odnosu na reku, biće postavljen pristan za budući gradski rečni prevoz. Na tome intenzivno radimo, pa će u budućnosti građani Zemuna moći da dođu do Beton hale, Beograda na vodi, Ade Ciganlije ili Bloka 45 bez mnogo problema i saobraćajnih gužvi. U sledećoj fazi povezaćemo Lagumskom ulicom ovaj deo pešačke zone prema Kuli Gardoš, što je takođe veoma važno jer je to jedan od simbola Zemuna. Fasade koje se nalaze na ovom potezu će takođe biti uređene i osvetljene, a isto važi i za fasade u Glavnoj ulici – rekao je Folić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.