NavMenu

Srbija i Turska potpisale 12 međudržavnih sporazuma - Cilj 5 mlrd USD trgovinske razmene

Izvor: eKapija/Tanjug Utorak, 10.10.2017. 19:38
Komentari
Podeli
(Foto: Nevena Cukućan)
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su danas u Beogradu Zajedničku političku deklaraciju o osnivanju Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Vučić se zahvalio turskom predsedniku na dolasku velikog broja članova delegacije i najavio da će sa turskom kompanijskom Taypa, koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti 2.500 ljudi, biti potpisan sporazum.

Predsednik Republike se zahvalio i turskim investitorima na toj, ali i na svim drugim investicijama u Srbiji, naglasivši da su najbolji mogući odnosi sa Turskom od velikog interesa i značaja za našu zemlju

Vučić je preneo da je izuzetno zadovoljan postignutim sporazumima i nivoom međusobnog razumevanja, i objasnio da potpisana deklaracija podrazumeva sastanke jedanput godišnje, naizmenično u Srbiji i Turskoj, ali i mnogobrojne sastanke i razgovore ministara i konkretizaciju dogovorenog.

Prema njegovim rečima, umesto najavljenih 10, potpisano je čak 12 međudržavnih sporazuma, dok će još četiri takva dokumenta biti potpisana sutra (11. oktobra 2017. godine) u Novom Pazaru.

Predsednik Srbije poručio je turskim investitorima da će im Srbija ponuditi bolje uslove za ulaganje od bilo koje druge zemlje u okruženju, za najmanje 5%, a srpske privrednike je pozvao da pronađu uzor u primerima turske ekonomije, kako bi bili uspešniji. Kako je dodao, posebno zahvaljuje turskim kompanijama koje su otvarale pogone u najsiromašnijim krajevima Srbije.

- Niko sem Turaka neće da ode u Lebane, Vladičin Han, Krupanj, ta mala mesta u Srbiji, kojima ste vi doneli spas - kazao je Vučić i dodao da su u tim mestima otvorene fabrike od kojih ti ljudi žive i da su to vredni i lojalni radnici koji će svojim poslodavcima doneti profit.

Erdogan je poručio da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, uz ocenu da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelji za buduću saradnju. On je kazao da u turskim firmama u Srbiji radi 8.000 radnika a da će se taj broj sledeće godine povećati najmanje dva puta.

Ukazao je i na to da obim trgovinske razmene između dve zemlje iznosi 800 mil USD, dok bi do kraja godine mogao da pređe milijardu dolara, ali to nije dovoljno jer je cilj da ona dostigne nivo od 3 mlrd USD, odnosno 5 mlrd USD u što kraćem roku.

Erdogan je podvukao da je Turska posebno radila na polju infrastrukture, izgradnji mostova, tunela i brzih železnica, metroa, pri čemu je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva, što je dovelo do povećanja obima transporta.

Predsednik Turske kaže i da se nada da će preko gasovoda Turski tok gas u što skorije vreme stići u Srbiju.

- Turski tok je gasovod koji prolazi kroz crnomorsku regiju, i preko turske teritorije ka Evropi - rekao je Erdogan i dodao da je u pitanju projekat koji se radi zajedno sa Rusijom.

Podrška Turske autoputu Beograd-Sarajevo

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je danas, u okviru posete predsednika Turske Srbiji, dva dokumenta čiji je cilj unapređenje saradnja u oblasti saobraćaja i infrastrukture i u oblasti urbanizma.

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Mihajlović je sa ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmetom Arslanom potpisala Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

Drugi dokument, Sporazum o saradnji u oblasti urbanizma, Mihajlović je potpisala sa ministrom zaštite životne sredine i urbanizma Turske Mehmetom Ozhasekijem.

- Sporazum je značajan kao podrška brojnim reformama koje već sprovodimo, kao što su e-katastar i e-prostor, pripreme novog zakona o građevinskim proizvodima i unapređenje rada građevinske inspekcije - kaže Mihajlović.

Sporazumom je predviđena saradnja dve zemlje u oblasti urbanizma i stanovanja, građevinske inspekcije, građevinskih proizvoda, energetske efikasnosti, regulative u oblasti izvođenja radova i unapređenja rada katastra. Odnosi se i na saradnju u oblasti prostornog planiranja, komunalne infrastrukture i razvoja geografskog informacionog sistema.

Saradnja će se realizovati kroz organizaciju obuka, posete eksperata, razmenu iskustava i pripremu projekata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.