NavMenu

Završna stanica zlatiborske gondole gotova do decembra - Montaža opreme počinje 18. oktobra

Izvor: Glas zapadne Srbije Utorak, 10.10.2017. 14:30
Komentari
Podeli
(Foto: superjoseph/shutterstock)
Montaža konstrukcije završne stanice gondole na Zlatiboru počinje 18. oktobra. Za početak montaže opreme će na Zlatibor pristići i stručnjaci iz Francuske. Eksperti iz Pome redovno kontrolišu radove i daju uputstva za gradnju, saopšteno je na sajtu JP Gold gondola Zlatibor.

Izgradnja završne stanice Gold gondole Zlatibor predstavlja najteži i najzahtevniji deo posla zbog nepristupačnosti terena i otežavajućih lokacijskih uslova, kako za dopremanje opreme, tako i za njenu instalaciju. Na završnoj stanici predviđen je objekat u kome su planirane prostorije za nadzor i kontrolu žičare, čiji temelji će težiti 17 tona.

Trasa žičare i položaj stubova biće usklađeni sa postojećim i budućim stazama i putevima, navodi se na sajtu gondole. Kompletan projekat urađen je u skladu sa najvišim sigurnosnim standardima. Stubovi na liniji su od čeličnih cevi. Opterećenje vetrom računato je sa osnovnom brzinom vetra od 21 metar u sekundi kada je žičara u upotrebi, odnosno 46,5 metara u sekundi kada je žičara van upotrebe.

Svaki stub je opremljen penjalicama, radnim platformama, gredama za podizanje koje služe da se uže skloni sa koturova kada žičara nije u upotrebi, dugme za hitno zaustavljanje na vrhu, kao i vođica za opremu za ličnu bezbednost prilikom penjanja na stubove. Projektom su predviđene adekvatne mere zaštite od korozije za sve čelične elemente žičare. Vrednost ove faze projekta je 2,5 mil EUR.

U susret početku rada Gold gondole Zlatibor nastavlja se i isporuka opreme. Do kraja oktobra u skladu sa planovima svih 55 kabina biće smešteno na Zlatiboru u zatvorenom skladištu na Braneškom polju.

Radovi na izgradnji završne stanice Gold gondole na vrhu Tornika teku planiranom dinamikom, a rok za izgradnju planiran je za početak decembra, dodaje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.