Izvor: Blic | Utorak, 10.10.2017.| 09:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od stranih turista Srbiji 1,2 mlrd EUR u 2017. - Očekivano 20% više prihoda nego lani

Ilustracija (Foto: zeljkodan/shutterstock.com)
Od turizma Srbija će ove godine dobiti "more deviza" - u Ministarstvu očekuju da će samo stranci u zemlju uneti čak 1,2 mlrd EUR ili 20% više nego lane.

U prvih osam meseci bilo je više od milion stranih gostiju u Srbiji što je rast od 19% u odnosu na isti period prošle godine, a to bi moglo da znači da će do kraja 2017. devizni prihod biti veći za 200 mil EUR nego lani. Ministar turizma Rasim Ljajić uveren je da će to i dogoditi.

Turistima su najprivlačniji Beograd, Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor, gde dolazi sve više Turaka, Kineza i Nemaca.

- U prvih sedam meseci priliv od stranih turista iznosio je 602 mil EUR, a treba imati u vidu da je avgust tradicionalno bio najudarniji mesec. Takođe, ide jesen puna kongresa i poslovnih putovanja i prednovogodišnja euforija koja sama dovede 100.000 inostranih turista - ističe Ljajić.

Kako kaže, rast broja turista rezultat je kampanje na svetskom nivou.

- Tri meseca imali smo kampanju na BBC-u i Eurosportu, a šest meseci na njihovom sajtu. Zanimljivo je da smo to ostvarili iako imamo budžet za kampanju deset puta manji od Slovenije. Poređenja radi, devizni priliv nam je veći od Crne Gore iako ona ima more, jer kod nas turistička sezona traje tokom cele godine - naglašava Ljajić.

Pozitivan efekat ima uklanjanje administrativnih prepreka prijateljskim zemljama.

- Ukinuli smo Kini vize i za prvih osam meseci došlo nam je iz te zemlje 31.000 turista, a tokom cele prošle godine bilo ih 31.000. Tek očekujemo dolazak velikog broja kineskih turista pošto je otvorena direktna linija Peking-Beograd. Takođe, imaćemo i više gostiju iz Indije i Irana pošto smo i njima ukinuli vize - objašnjava Ljajić i dodaje da će sledeće godine fokus kampanje biti na Kini i Rusiji.

Iz Evrope najviše turista dolazi iz Turske, BiH i Nemačke.

- Najčešće dolaze u Beograd na takozvani city break vikendom ili višednevni porodični odmor. Gostima su pored prestonice i Novog Sada zajedno sa Fruškom gorom i Sremskim Karlovcima najprivlačniji Kopaonik i Zlatibor, odnosno banje - kaže Ljajić.

Kada je reč o sledećoj godini, već se zna gde će ponuda biti bogatija.

- Dunav će nam biti najvažniji. Imaćemo pet pristana za brodove u Beogradu i po jedan u Smederevu, Kostolcu, Velikom Gradištu i Golupcu. Takođe, stavićemo akcenat i na Palićko jezero, kao i na banje čiji se proces privatizacije mora završiti - ističe Ljajić.

Rast prihoda ugostiteljima doneli su i domaći turisti pošto je podeljeno duplo više vaučera nego prošle godine.

- Čak 90.000 turista iskoristilo je vaučere dosad, a očekujemo da sledeće godine to učini više od 100.000 - kaže Ljajić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.