NavMenu

RŽD gradi vijadukt i novi železnički tunel između Stare Pazove i Novog Sada - Priprema pruge za velike brzine

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 09.10.2017. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Dugo priželjkivana modernizacija pruge Stara Pazova-Novi Sad, u okviru rekonstrukcije železničke trase Beograd-Budimpešta, počela je u septembru nakon što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u julu izdalo građevinsku dozvolu, a ruska kompanija RŽD International, kojoj je ovaj kapitalni posao poveren, obavila neophodne zakonske radnje i pripremu terena.

- Nakon što je srpska strana dobila građevinsku dozvolu, otpočeli smo pripremne radove, a u septembru smo pristupili prvoj fazi izgradnje na deonici Stara Pazova-Novi Sad, u okviru koje je predviđena izgradnja dva velika objekta - vijadukta i tunela Čortanovci - kaže prvi zamenik direktora ogranka RŽD International u Srbiji Mansurbek B. Sultanov.

- Do početka izgradnje bilo je potrebno završiti proces eksproprijacije na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora, i posle dobijanja potrebne dokumentacije, započeli smo radove na pripremi gradilišta i seči šuma na oko 50.000 kvadratnih metara. Dužina novog tunela Čortanovci, koji se sastoji od dve cevi, povezane evakuacionim prolazima, iznosi po 1,1 kilometar u svakom smeru. Prilikom izgradnje koristiće se savremene tehnologije za probijanje tunela i ojačanje nagiba, kako bi se konstrukcije u izgradnji zaštitile od uticaja klizišta. Zbog kompleksnosti objekta, i u cilju skraćivanja rokova izgradnje, radove počinjemo istovremeno na nekoliko frontova - dodaje on.

Prema rečima Sultanova, vijadukt će biti jedinstven objekat za srpsku železnicu. Biće izgrađen u plavnom delu Dunava, a specifičan je jer je dvokolosečni, tačnije, kako kaže, predstavlja most istovremeno za dva koloseka dužine oko tri kilometra.

- Izgradnja i rekonstrukcija dvokolosečne pruge na deonici Stara Pazova–Novi Sad, predstavlja drugu fazu radova. Nadamo se potpisivanju aneksa ugovora sa Infrastrukturom železnice Srbije i da ćemo početi sa pripremnim radovima za tu fazu krajem 2017. godine - ističe Sultanov.

Deonica Stara Pazova-Novi Sad duga je više od 40 kilometara, od kojih 10 kilometara prolazi kroz Sremske Karlovce. Ovde je planirana rekonstrukcija železničke infrastrukture u stanici, kao i izgradnja pothodnika. Osim toga, umesto putnog prelaza biće izgrađen nadvožnjak ka Petrovaradinu, i pothodnik za pešake i bicikliste. Trenutno se vode pregovori i o novoj zgradi stanice u Sremskim Karlovcima.

(Foto: VladimirE/shuttersdtock.com)
Sultanov kaže da je ovde reč o potpunoj modernizaciji deonice Stara Pazova-Novi Sad, i da je to najkompleksniji deo pruge Beograd-Budimpešta.

- Modernizacija ne obuhvata samo rekonstrukciju sadašnjeg i izgradnju drugog koloseka, na kojima će putnički vozovi dostizati brzinu od 200 kilometara na čas, nego će biti izgrađene stanice i stajališta, mostovi, pothodnici i nadvožnjaci, uključujući i dva jedinstvena objekta - tunel i vijadukt Čortanovci - ističe on.

- Radovi su kompleksni, jer se deo deonice nalazi u zoni Nacionalnog parka Fruška gora, ali imamo sve što je potrebno da se uspešno realizuje ovaj projekat.

Ugovor sa Rusima vredan 800 mil USD

Modernizacija železničke infrastrukture u Srbiji se realizuje na osnovu Sporazuma o odobrenju ruskog državnog izvoznog kredita, koji su potpisale Vlade Srbije i Rusije, a čija je vrednost 800 mil USD.

Od 2014. RŽD International u Srbiji realizuje projekat rekonstrukcije i izgradnje železničkih pruga, koje odgovaraju savremenim zahtevima bezbednosti i koje su predviđene za povećanje brzine kretanja vozova od 30 do 120 kilometara na čas, a na deonici Stara Pazova-Novi Sad do 200 kilometra na čas.

Kompanija je već završila radove na šest deonica evropskog saobraćajnog Koridora 10, deonici Beograd-Pančevo i pristupila drugoj fazi rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Bar, konkretno, trase Resnik-Valjevo, na kojoj će radovi biti završeni do kraja ove godine.

Osim toga, u okviru ugovora, Srbiji je isporučeno 27 novih dizel-motornih vozova ruske proizvodnje, a u ovom trenutku priprema se projekat za izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra upravljanja saobraćajem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.