Izvor: RTS | Nedelja, 08.10.2017.| 10:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aluminijum iz Sevojna ugrađen u najveći stadion Rusije - U toku pripreme za svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine

Ilustracija (Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Na stotine velikih, novih gradilišta u Moskvi, svedoči o nameri ruske prestonice da sačuva ugled grada koji zadivljuje svojom arhitekturom, i ostavlja utisak moći i autoriteta.

Brzorastuća moderna metropola priprema se i za predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu, kome će biti domaćin naredne godine, a realizacija tih velikih i važnih projekata, šansa je i za srpske građevince i izvoznike.

Među njima je i Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna, čiji će izvoz u Rusiju ove godine biti 16 mil USD. U krov novog stadiona, VTB Arena, ugrađuju se 140 metara dugi bojeni aluminijumski profili, pristigli iz Srbije.

- Na vrhu, je krov izrađen od aluminijuma, koji proizvode naši srpski prijatelji - kaže Mihail E. Smirnov iz VTB Arena.

I nacionalni stadion Lužniki, najveći u Rusiji, u svojoj kupoli ima venac od bojenog i perforiranog aluminijuma proizvedenog u Sevalu. Taj lim je korišćen i za svodove zdanja, u kome će 2018. godine, pred 84.000 posetilaca početi fudbalski šampionat.

U loži, već u junu naredne godine, na svečanoj ceremoniji otvaranja svetskog prvenstva, sedeće najviši državni zvaničnici i predstavnici FIFE, a plafon iznad njih i dobar deo aluminijumskih panela ove impozantne građevine, delo je upravo, srpskih ruku.

Aluminijum (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock)
Impol Seval je ove godine povećao izvoz na rusko tržište i stao uz najbolje svetske proizvođače i svoje najveće konkurente. Njihovi proizvodi se ugrađuju u desetine novih stanica čuvenog moskovskog metroa, korišćeni su za izgradnju okenarijuma, parka Zarjađe u centru Moskve, aerodrome i bolnice širom Rusije.

- Postali smo brend na tom tržištu, imamo odličan kvalitet, i naši proizvodi od bojenog aluminijuma su ugrađeni u praktično, najreprezentativnije objekte trenutno u Rusiji - kaže Ninko Tešić, generalni direktor Impol Sevala.

Značajna olakšica za srpske izvoznike, obezbeđena je jedinstvenim, preferencijalnim trgovinskim sporazumom i bescarinskim izvozom na tržište od oko 140 miliona stanovnika.

- Obim ekonomske saradnje bi mogao da ide realno do četiri milijarde, možda i više. Imamo u vidu, recimo, obim trgovinske razmene Mađarske i Rusije je oko 6 mlrd USD i nekih drugih zemalja, koje su manje od nas - kaže Slavenko Terzić, ambasador Republike Srbije u Rusiji.

Izvoz sevojničke fabrike aluminijuma je baš na takvoj, uzlaznoj putanji. To iziskuje i povećanje proizvodnje, pa je već započet novi investicioni ciklus, vredan 60 mil EUR posle koga će kapaciteti biti duplirani.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.