Izvor: eKapija | Nedelja, 08.10.2017.| 17:49

Potpisan protokol o izgradnji saobraćajnice Novi Sad-Zrenjanin-Borča

(Foto: mariait/shutterstock.com)
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović potpisali su u petak, 6. oktobra, Protokol o saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije za projekte Novi Sad–Zrenjanin i Zrenjanin–Borča, piše na sajtu Vlade Srbije.

Protokol je potpisan u okviru zajedničke sednice vlada Republike Srbije i AP Vojvodine, koja je održana u Beogradu, a predstavlja prvi korak u izgradnji dve važne saobraćajnice za Banat i Vojvodinu, koje će omogućiti da Novi Sad, Beograd i Zrenjanin budu još bolje povezani.

Za prvu saobraćajnicu radiće se idejni projekat sa studijom opravdanosti za izgradnju još dve trake u postojećoj regulaciji državnog puta I B reda broj 12, na deonici Novi Sad–Zrenjanin.

Za drugi projekat predviđena je izrada prostornog plana područja posebne namene i idejnog projekta sa studijom opravdanosti izgradnje državnog puta I B reda broj 13, za deonicu Zrenjanin–Borča.

Izrada planske i tehničke dokumentacije finansiraće se iz republičkog i pokrajinskog budžeta, u iznosu od po 50%.

Potpisivanjem protokola realizovan je dogovor potpredsednice Vlade i pokrajinskog premijera iz februara o zajedničkoj pripremi tehničke dokumentacije za ove dve deonice, kako bi projekti Zrenjanin–Borča i Novi Sad–Zrenjanin bili spremni za realizaciju kad se završe aktuelni radovi na Koridoru 10 i Koridoru 11.

Ukupna vrednost infrastrukturnih projekata koji se sprovode u Vojvodini u 2017. i 2018. godini iznosi približno 1,2 mlrd EUR, a radi bolje koordinacije Republike i te pokrajine u februaru 2017. formirana je zajednička Radna grupa za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji AP Vojvodine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.