NavMenu

Slovenija pouzdan partner Srbiji - U prvih osam meseci 2017. robna razmena 672,3 mil EUR

Izvor: eKapija Nedelja, 08.10.2017. 20:26
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
U prvih osam meseci ove godine robna razmena između Srbije i Slovenije iznosila je 672,3 mil EUR, od čega je izvoz iz Srbije iznosio 327,3 mil EUR (što predstavlja rast od 16,9%), a uvoz 345 mil EUR (rast od 2%), rečeno je na radnom sastanku Slovenačkog poslovnog kluba u četvrtak (5. oktobra 2017. godine). Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je istakao da je realno očekivati da robna razmena Beograda i Ljubljane do kraja godine dostigne milijardu evra.

- Imajući u vidu da je u 2016. razmena između Slovenije i Srbije iznosila 910 mil EUR, čini se realno očekivanje da ove godine trgovinska razmena dostigne milijardu evra, što smo postavili kao cilj na poslednjoj zajedničkoj sednici dve vlade. Zajedničke sednice dve vlade ne samo što doprinose očuvanju političkog dijaloga na visokom nivou, već predstavljaju odličnu priliku za zajedničko sagledavanje onoga što je urađeno, i za dogovore o novim konkretnim projektima u domenu ekonomije, turizma, poljoprivrede, energetike, infrasturkture i mnogobrojnim drugim oblastima. Siguran sam da će naredna sednica dve vlade, koja je planirana za februar 2018. godine u Sloveniji, biti još uspešnija nego prethodne - rekao je ministar Dačić.

Dačić je podsetio da u Srbiji posluje više od 600 slovenačkih kompanija koje zapošljavaju oko 35.000 ljudi. Ministar spoljnih poslova je ukazao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima, navodeći da samo takav region omogućava održiv razvoj same Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačič na radnom sastanku Slovenačkog poslovnog klubaMinistar spoljnih poslova Ivica Dačič na radnom sastanku Slovenačkog poslovnog kluba
Govoreći o odnosima sa Slovenijom, on je istakao da između dve zemlje nema otvorenih pitanja i dodao da je već dugo prisutan pozitivan trend saradnje koja iz godine u godinu postaje sve uspešnija.

- Odnosi između Srbije i Slovenije dostigli su nivo koji može da posluži kao primer uspešne dobrosusedske saradnje, što nije čest slučaj u regionu u kojem i dalje na pojedinim stranama oživljavaju relikti prošlosti.

Sve više srpskih firmi u Sloveniji

Dačić je istakao da osim što Srbija predstavlja važnu investicionu destinaciju za privredne subjekte iz Slovenije, posebno ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Zadovoljan zbog ove činjenice je i ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič.

- Nikad nam nije išlo bolje. Srbi su krenuli da ulažu u našu zemlju, to je dobro. Ulažete u banke, hotele, čak i aerodrome i marine. To su dobre tendencije - rekao je Gasparič. On je napomenuo i da u slovenačke terme dolazi najviše turista iz Srbije.

Vladimir GasparičVladimir Gasparič
Pomoć u evrointegracijama

Ambasador je ukazao i na to da je Slovenija značajan partner Srbiji u evrointegracijama.

- Po broju stručnjaka koji dolaze da vam pomognu oko evrointegracija, mi smo na trećem mestu. Nama je u interesu da se što pre priključite Evropskoj uniji.

Kada je reč o odnosu Srbije prema aktuelnim kretanjima u regionu, Dačić je ukazao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima.

- Procesi evrointegracije, jačanja regionalne saradnje i dobrosusedstva, sprovođenje reformi na prostoru Zapadnog Balkana u velikoj meri su komplementarni.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.