Izvor: Beta | Petak, 06.10.2017.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Goša među pet slučajeva drastičnih kršenja radničkih prava u Evropi

(Foto: Evlakhov Valeriy/shutterstock.com)
Slučaj Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke našao se među pet drastičnih slučajeva kršenja radničkih prava u Evropi koje je Evropska konfederacija sindikata (EKS) osudila zbog neisplaćivanja zarada, niskih plata, nepoštovanja kolektivnih ugovora i odsustva kolektivnog pregovaranja sa sindikatima, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije.

U toj grupi firmi i organizacija u kojima su kršena prava radnika su Udruženje banaka Slovačke, McDonald's, Nestle i Samsung.

U saopštenju sindikata se ističe da će EKS i pojedinačno sindikati iz 39 evropskih zemalja, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, 7. oktobra, ukazati građanima Evrope na višegodišnju agoniju zaposlenih u Goši.

Navodi se da se zahvaljujući Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji je EKS, međunarodnu organizaciju sa 45 miliona članova, redovno obaveštavao o problemima u Goši, čiji su radnici bili u šestomesečnom štrajku jer im strani poslodavac nije isplatio više od dvadeset zarada, niti uplaćivao poreze i doprinose, evropska sindikalna javnost zainteresovala za taj slučaj.

Svi evropski sindikati, na svojim portalima i svojim članovima, tvitovaće poruku o situaciji u Goši, koju je od slovačke firme ŽOS Trnava kupila kiparska firma Lisnart Holdings.

Podsetimo, radnici FŠV Goša prekinuli su višemesečni štrajk 15. septembra, Sporazumom o okončanju kolektivnog radnog spora koji su zaključili predstavnici poslodavca i zaposlenih u prisustvu miritelja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.