Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.10.2017.| 18:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izabrana najbolja rešenja za Thameslink vagon (FOTO)

Pobedničko rešenje (Foto: arh.bg.ac.rs)
Kompanija Milanović inženjering iz Kragujevca nagradila je autore najboljih radova pristiglih na studentski konkurs pod nazivom Thameslink vagon 2017, koji je podrazumevao izradu predloga arhitektonskog rešenja eksterijera i enterijera ovog objekta.

Kako se navodi u saopštenju kompanije Milanović inženjering, reč je o vagonu tipa Thameslink, koji će biti smešten pored interne saobraćajnice unutar fabričkog kompleksa, a u sklopu zelene površine.

Odlukom petočlane komisije koju su činili profesori beogradskog Arhitektonskog fakulteta, Zoran Lazović i Milena Kordić, zatim Bratislav Milanović, vlasnik i direktor kompanije Milanović inženjering, Marko Milanović i Mirko Minić, prva nagrada u iznosu od 80.000 dinara pripala je autorskom timu koji čine Katarina Nikolić i Miloš Temerinski, studenti prve godine master studija.

Drugu nagradu u iznosu od 40.000 dinara osvojio je tim autora u sastavu Aleksa Gajić, Dušan Grujović, Milan Grujičić, Boris Ivanović i Milan Ivanović, a treća nagrada u iznosu od 25.000 dinara pripala je autorskom timu u sastavu Minja Pantić i Nikola Miletić. Četvrto i peto mesto i novčana nagrada od 5.000 dinara pripali su Mirku Milanoviću i Nikoli Mitroviću.
Pobedničko rešenje (Foto: arh.bg.ac.rs)
Konkursom je bilo predviđeno da prostor unutar Thameslink vagona bude sala za prezentacije koja svojim izgledom treba da ostavlja utisak kafića, odnosno ugostiteljskog objekta. Studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu imali su zadatak da unutar ovog prostora isprojektuju mogući broj stojećih i sedećih mesta sa stolovima i predvide prostor za šank za posluživanje unutar vagona. Enterijer je, prema projektnom zadatku, trebalo da bude u skladu sa originalnim Thameslink vagonom, dok se uređenje eksterijera odnosilo na plato sa stolovima i stolicama sa ukupno trideset mesta i dekoraciju od zelenila. Uređenje eksterijera podrazumevalo je i predlog spoljašnjeg izgleda vagona, odnosno boje, kao i predložen izgled unutrašnje i spoljašnje rasvete.

Pravo učešća na konkursu imali su studenti svih godina Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Fotogalerija
Nagrađena rešenja za Thameslink vagon

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.