Izvor: eKapija | Sreda, 04.10.2017.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dodeljene nagrade Social Impact Award

Najveće takmičenje za mlade na temu društvenog preduzetništva Social Impact Award proglasilo je pobednike ovogodišnjeg ciklusa, trećeg po redu u Srbiji.

Kako su saopštili organizatori, projekat Mini Home iz Beograda odneo je nagradu Glas zajednice i osvojio besplatno učešće na međunarodnom samitu, kao i mentorsku podršku, dok su projekti Pirate Art i UrbiGo iz Beograda i Eyephones iz Niša pored toga osvojili i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 EUR početnog kapitala za pokretanje biznisa.

- Veoma smo zadovoljni što je ove godine 330 mladih prošlo kroz 16 radionica koje smo održali u osam gradova Srbije. Ovaj rezultat ispratio je veliki broj prijava na našem konkursu, koje su bile izuzetnog kvaliteta. Zbog toga smo i imali 10 odličnih projekata u završnoj fazi i verujem da ih sve čeka sjajna budućnost- izjavila je Ana Janošev, koordinatorka projekta koji sprovodi organizacija Razlivalište.

Nagrađeni tim Pirate Art, čiji su članovi Arsen Arsenović, Božidar Milivojević, Marija Erić i Nikola Matić, razvio je projekat izrade estetskih obloga za protetička pomagala, izrađenih primenom 3D štampe, koje korisnici mogu dizajnirati po svojoj želji.

Drugi nagrađeni tim - UrbiGo, razvija pametne vertikalne bašte, u kojim se može saditi začinsko bilje ili povrće. Bašta se povezuje sa aplikacijom u okviru koje, zahvaljujući senzorima, možete u realnom vremenu pratiti vlažnost, temperaturu i osvetljenost vaše bašte. Ideju su razvili Anja Čarapić, Aleksandar Varničić i Predrag Gajić.

Eyephones tim koji čine Anđela Kocić i Bojan Draško kreiraju naočare za gluve, koje im pomoću svetlosnih signala koji se aktiviraju na zvuke opasnosti pomažu da ostanu bezbedni u saobraćaju.

Nagradu Glas zajednice, koju dodeljuje publika, osvojio je projekat Mini Home u sastavu Ana Dušmanović, Jelena Kojić, Jelena Stanković, Maja Kopta, Mihailo Sladoje, Nikola Arsić i Stefan Milićević. Oni su osmislili minimalnu stambenu jedinicu koja zadovoljava osnovne stambene potrebe, montažno-demontažnog tipa, sa ciljem unapređenja uslova stanovanja socijalno i ekonomski ugroženih grupa.

O pobednicima je odlučivao žiri u sastavu Branka Novčić (Fakultet organizacionih nauka), Dušan Čavić (Ciklotron Production), Dušan Šaponja (Ciklotron Production), Dušan Vukanović (ICT Hub), Ivana Stančić (Smart Kolektiv), Jovana Paljić (Coca-Cola HBC Srbija) i Sanja Mitić (Ekonomski fakultet).

Projekat sprovodi organizacija Razlivalište, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Erste Banke, Coca Cola Hellenic, Alma Quattro, Austrijske razvojne agencije i ERSTE Fondacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.