Izvor: RTS | Sreda, 04.10.2017.| 13:10

Za 11 godina AOFI osigurao više od 1,6 mlrd EUR inostranih potraživanja - Cena od 0,2% do 1% vrednosti izvoza

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Četiri puta je u protekloj deceniji valjaonica u Sevojnu imala sreću u nesreći, da je osigurala izvozno potraživanje, pa joj je umesto inopartnera dug za robu isplatila Agencija za osiguranje izvoza.

Međutim, u valjaonici u Sevojnu kažu da je najvažnije to što kod AOFI mogu da dobiju bilanse svakog potencijalnog kupca i predlog do kog limita mogu da osiguraju i daju robu na odloženo plaćanje, što je pospešilo njihov izvoz.

- Ukoliko se desi da firma ode u stečaj ili postoje neki drugi problemi u naplati potraživanja, nama AOFI isplaćuje po ugovoru 80-90% osiguranog iznosa, preuzima obavezu da vodi sudski spor i naplaćuje to potraživanje - objašnjava generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić.

Jedan sudski spor je okončan ovih dana u Italiji, a presuđeno je da se našoj agenciji nadoknadi novac kojim je pokrila gubitke zrenjaninske kožare, kada je pre pet godina bankrotirao renomirani proizvođač Paciotti za koga je radila deo poslova. Kožara Dafar i dalje postoji, za razliku od još tri koje su radile za italijanskog kupca, ali nisu bile osigurane.

- Ono što smo mi uradili u poslednje četiri godine jeste da smo veći broj klijenata, srpskih malih i srednjih preduzeća, čak i preduzetnika, uspeli da privučemo, da im plasiramo ovaj proizvod, tako da sada osiguravamo oko 2.500 stranih kupaca za domaće privrednike - kaže direktor Agencije za osiguranje izvoza Dejan Vukotić.

Za 11 godina koliko postoji, državna agencija za osiguranje i finansiranje izvoza AOFI osigurala je 1,6 mlrd EUR potraživanja srpskih izvoznika, ali ističu da su im kapaciteti za osiguranje mnogo veći.

Cena osiguranja zavisi od rizičnosti zemlje u koju se izvozi, količine i roka plaćanja. U proseku izvoznika to košta od 0,2% do 1% vrednosti izvoza. Izuzetno, bilo je i slučajeva da cena osiguranja poraste iako zemlja ne spada u rizične.

- Mi jesmo imali određenih problema prilikom uvođenja sankcija od strane EU Rusiji, naša reosiguranja nisu želela da osiguraju poslove u Rusiji, tako da smo morali da podignemo cenu - objašnjava Vukotić.

Od 13 mlrd EUR srpskog izvoza u prošloj godini, kod AOFI-ja je bilo osigurano 2,3%. Najveće odštete isplaćivali su u vreme ekonomske krize, a tokom prošle godine svega 123.000 EUR. Deo sredstava Agencija sve češće plasira i kao zajmove za investicije namenjene izvoznim poslovima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.