NavMenu

Javni poziv za privatizaciju ili partnerstvo za RTB Bor do kraja marta 2018.

Izvor: Blic Utorak, 03.10.2017. 15:51
Komentari
Podeli
RTB Bor (Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)RTB Bor
Vlada Srbije će do kraja marta naredne godine raspisati javni poziv za prikupljanje ponuda za RTB Bor - izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Po njegovim rečima, do tada će Vlada Srbije difinisati i model po kome će u RTB uvesti partnera, jer se još uvek ne zna da li će biti raspisan poziv za strateško partnerstvo ili privatizaciju RTB Bora.

- RTB će, samo ove godine, imati prihod od 300 mil USD - naglasio je Antić.

Kako je objasnio, da su otvoreni i razrađeni rudnici Cerovo 2 i Cerovo primarno, kao i da su prošireni površinski kopovi Veliki Krivelj i Južni revir, sa ovom cenom bakra taj prihod bi iznosio do 700 mil USD.

Ministar rudarstva podvlači da bi za aktiviranje i proširenje rudnika u RTB bilo neophodno investirati pola milijardi dolara.

- RTB taj novac nema, država u otvaranje novih rudnika neće investirati, tako da nam je pomoć oko pronalaska najboljeg strateškog partnera za Bor, koju nam je ponudio MMF, više nego dobrodošla. Sam izbor strateškog partnera za RTB definisaće njegova spremnost da investira u razvoj kompanije - naglasio je Antić.

- Oko 400 mil USD bilo bi usmereno za otvaranje novih, a preostalih 100 mil USD za proširenje postojećih rudnika.

Po Antićevim rečima, u ovom trenutku Vlada Srbije ima popisane memorandume sa osam kompanija, koje imaju i klauzulu poverljivosti. Od tih osam kompanija, pet su veoma ozbiljne kompanije - dve kineske, jedna ruska i dve kanadske firme.

Iako Aleksandar Antić nije želeo da kaže o kojim je kompanijama reč, kako Blic nezvanično saznaje najozbiljnji igrač je ruska kompanija UGC, na čijem je čelu Konstantin Strukov. Pored Rusa, tu su, nezvanično, i kanadske kompanije Mundoro i Dandi, kao i kineske korporacije China Power i Hunan Gold China.

- Overene rezerve RTB iznose 1,35 milijardi tona rude, mada ja smatram da su one daleko veće, jer zbog sankcija nije bilo mogućnosti da se rade nova geološka istraživanja - podvlači Antić.

- U neposrednoj blizini Bora američki gigant Freeport i kanadski Nevsun pronašli su jedno od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu. Čak i kompanija Rio Tinto jedna od najvećih svetskih rudarskih korporacija, istražuje na ovom području. Dakle, rudarstvo u ovom kraju ima ozbilnju perspektivu, zbog čega ćemo vrlo ozbiljno pristupiti odabiru modela za izbor strateškog partnera za RTB.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.