Izvor: Danas | Subota, 30.08.2008.| 16:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Nostalgijom" od Mokre Gore do Dobruna - nova turistička atrakcija na granici između Srbije i Republike Srpske

(Foto: Aleksandar Parezanović)


Pruga uskog koloseka koja je od početka 20. veka pa sve do 1974. godine, kada je ukinuta, spajala Užice i Višegrad, ponovo je oživela.

Sudeći prema najavama muzejski voz "Nostalgija" saobraćaće do kraja oktobra na relaciji od Mokre Gore do Dobruna. Posle obnove koja je trajala četiri godine i Sporazuma koji su prekjuče (28. avgust 2008. godine) potpisali direktori Železnica Srbije Milanko Šarančić i Željeznica Republike Srpske Petko Stanojević, turisti će moći da uživaju u ovom živopisnom krajoliku.

Voz iz Mokre Gore polaziće u 11 časova, a povratak iz Dobruna planiran je za 14 časova. Vožnja pored prelepih predela u pograničnim delovima Srbije i Republike Srpske, traje jedančas, a kompozicija se kreće brzinom od 30 km/h.

Planirano je, takođe, da granični prelaz bude otvoren tokom sezone vožnje "Nostalgije", odnosno od 1. aprila do 31. oktobra, a kako je u pitanju međudržavni granični prelaz, turisti su dužni da sa sobom ponesu lične karte ili pasoše.

Do kraja ove sezone zakazane su vožnje za 20. septembar, 4. i 18. oktobar. Karta za odrasle košta 400 dinara, deca od 14 do 16 godina plaćaju upola manje, a za mlađu decu vožnja je besplatna.

Puštanjem u saobraćaj muzejsko-turističke pruge od Mokre Gore do Dobruna, produžena je ranije obnovljena trasa uskog koloseka, veoma popularna među domaćim i inostranim turistima, poznata kao Šarganska osmica, koja vodi od stanice Vitasi do Mokre Gore.

Sudeći prema najavama, već naredne godine u saobraćaj će biti puštena i deonica od Dobruna do Višegrada, duga 18 kilometara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.