NavMenu

RGZ mora da plati 1,2 mil EUR zbog nepoštovanja ugovora o nabavci softverske aplikacije

Izvor: Blic Ponedeljak, 02.10.2017. 17:18
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Republički geodetski zavod (RGZ) nalazi se na ivici blokade pošto zbog spora izgubljenog pre sedam godina sa konzorcijumom firmi Siemens IT solutions and services i MS GIS Informations systeme sada mora da plati dug od čak 1,2 mil EUR.

Kako saznaje Blic, spor je nastao zbog nepoštovanja ugovora o nabavci softverske aplikacije za Katastar nepokretnosti koji je još krajem 2007. potpisao tadašnji direktor RGZ-a Zoran Krejović sa ovim konzorcijumom firmi. Zbog toga su obe ove kompanije 2010. raskinule ugovor i podnele tužbu protiv RGZ-a za nadoknadu štete čak pred Arbitražnim sudom u Strazburu. Presudom ovog suda 31. oktobra 2014. okončan je postupak na štetu RGZ-a, a 22. septembra ove godine započet je proces novčanog izvršenja. To znači da je kasu RGZ-a okovao dug veći od 1,2 mil EUR

U kompaniji Siemens ističu da je stvar potpuno jasna.

- Presudom arbitražnog suda, koja je potvrđena i odlukom suda u Srbiji, RGZ je obavezan da nadoknadi pričinjenu štetu. Ugovor po osnovu kojeg je proistekao ovaj arbitražni spor predstavlja poslovanje koje je tokom 2010. godine Siemens doo Beograd preneo na Atos IT Solution and Services doo Beograd, kao svog pravnog sledbenika. Iz proceduralnih razloga, Siemens doo Beograd je figurirao kao stranka u postupku, ali svi ekonomski efekti ovog postupka, uključujući i naplatu dosuđenog iznosa, predstavljaju predmet poslovanja Atos IT Solution and Services doo Beograd - objašnjavaju u Siemensu.


Kada će isplatiti milionski dug, nisu mogli da kažu ni u RGZ-u, ali kako saznaje Blic, upozorili su sve rukovodioce službi da zaposleni maksimalno racionalno troše sredstva za rad poput tonera, štampača... I pored svega u RGZ-u su optimisti, pošto zajedno sa Vladom i Ministarstvom finansija rade na rešavanju tog problema.

- Predmet ugovora je bila nabavka IT rešenja. Ugovor je raskinut jer nije realizovan. Račun Republičkog geodetskog zavoda neće biti blokiran niti će funkcionisanje zavoda biti dovedeno u pitanje. O novonastaloj situaciji upoznati su svi relevantni državni organi - ističu u RGZ-u.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.