Izvor: Beta | Ponedeljak, 02.10.2017.| 16:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro saradnja stručnjaka iz Srbije sa ruskom korporacijom za atomsku energiju Rosatom

(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Ministar zadužen u Vladi Srbije za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ragovarao je u ponedeljak, 2. oktobra, u Moskvi s generalnim direktorom ruske Državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Aleksejem Lihačovim o saradnji ruskih stručnjaka s Nuklearnim institutom u Vinči i javnim preduzećem Nuklearni objekti Srbije.

Popović je istakao da u Institutu Vinča i Nuklearnim objektima Srbije radi više od 250 doktora nauka.

- Ti sistemi su jedni od najvećih naučnih kapaciteta Srbije - rekao je Popović i dodao da postoji veliki potencijal za saradnju srpskih i ruskih naučnika u oblasti miroljubive primene nuklearne tehnologije.

On je rekao da Srbija želi da saradnju sa ruskim naučno-istraživačkih organizacijama, naučnicima i inovacionim kompanijama u oblasti atomske energije i njenog korišćenja u medicini, poljoprivredi, industriji.

Popović i Lihačov su istakli da je jedan od mogućih vidova saradnje Nuklearnog instituta Vinča i Rosatoma zajedničko ulaganje u proizvodnju ciklotronskih radiofarmaceutika i primenu protonske terapije u medicini.

Taj razvoj medicinskih proizvoda bi bio namenjen čitavom regionu Balkana, o čemu se i ranije razgovaralo, rekao je Popović i dodao da su ruski partneri zainteresovani da pruže pomoć Nuklearnim objektima Srbije.

Preduzeće Nuklearni objekti Srbije je jedino u Srbiji čija je delatnost bezbedno upravljanje nuklearnim objektima i radioaktivnim otpadom, te je dogovoreno da to preduzeće svoje stručnjake šalje na obuku u Rosatom, rekao je Popović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.