Izvor: eKapija | Ponedeljak, 02.10.2017.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije u Novom Sadu

(Foto: Vlad Teodor/shutterstock.com)
Centar digitalne poljoprivrede Srbije otvoren je danas na Institutu BioSens u Novom Sadu, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Ovaj Centar jedan je od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta BioSens na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu, navodi se i dodaje da je on primer praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije u cilju povećanja efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Centar digitalne poljoprivrede imaće i digitalnu platformu AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike.

Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje.

Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.