NavMenu

Počinje gradnja poslovnog objekta na Branoševcu u Novoj Varoši - Turci odustali od fabrike Inova, pregovori sa domaćim investitorom?

Izvor: Danas Ponedeljak, 02.10.2017. 10:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com)Ilustracija
Za petnaestak dana će početi izgradnja modernog poslovnog objekta površine od oko 3.000 kvadrata u Novoj Varoši. Investiciju sa 385.000 EUR finansira Evropska unija.

Za nekoliko dana biće okončana tenderska procedura za izbor izvođača radova, nakon čega će se odmah početi sa realizacijom projekta zahvaljujući kojem će do posla doći najmanje 60 ljudi, naglašava predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, koji u razgovoru za Danas najavljuje i brojne druge investicione poduhvate tokom ove i naredne godine.

Poslovni centar za privrednu delatnost gradiće se na temeljima objekta koji je bio predviđen za kuglanu, a ispod raskrsnice na ulasku u grad i fudbalskog stadiona. Ukupna vrednost posla je oko pola miliona evra, a obaveza lokalne samouprave je da obezbedi svu potrebnu infrastrukturu.

- Od oko 3.000 kvadrata koliko će biti stavljeno pod krov, sredstvima donatora opremićemo potpuno oko 2.000 kvadrata prostora. Tako uređene lokale ponudićemo u zakup putem licitacije privatnim preduzetnicima, uz uslov da zaposle određeni broj radnika. Procenjuje se da će u objektu imati mesta za desetak preduzetničkih firmi. Projekat je za našu opštinu važan jer će pospešiti privredne aktivnosti i omogućiti otvaranje novih radnih mesta, dodaje predsednik Vasiljević. Sa projektom biznis centra lokalna samouprava je, inače, posredstvom Evropskog progresa, konkurisala još lane, ali je ugovor o realizaciji posla potpisan tek početkom juna ove godine.

Turski investitor odustao od zakupa fabrike Inova? (Foto: Flegere/shutterstock.com)Turski investitor odustao od zakupa fabrike Inova?
Unapređenje privrede, posebno privatnog preduzetništva, kao i privlačenje investitora ostaju među prioritetima i u budućem radu lokalne vlasti, bez obzira na njeno nedavno prekomponovanje, ocenjuje prvi čovek grada na padinama Zlatara. On nije mogao da potvrdi, a ni da demantuje spekulacije da je turski proizvođač bakarnih cevi za grejanje odustao od zakupa preostalog dela nekadašnje fabrike nameštaja Inova.

- U duhu poslovne korektnosti, sačekaćemo na njihov odgovor još nekoliko dana, a potom ćemo intenzivirati razgovore sa drugom zainteresovanom stranom. Reč je o ozbiljnom domaćem investitoru čija je primarna delatnost proizvodnja hrane - kaže Vasiljević.

Ove jeseni će početi prva faza radova na izgradnji Ćurčića vrela u Božetićima, obećava predsednik Vasiljević. On objašnjava da se odustalo od megalomanskog projekta od oko 1,5 mil EUR, već da će se raditi na novom projektnom rešenju, kako bi se konačno ublažio problem nekoliko "žednih" sela božetičkog kraja.

- Posao će se raditi etapno u periodu od tri, četiri godine i procene su da neće koštati više od 300.000 EUR. Do kraja ove godine započeće radovi na kaptaži i eventualno delu cevovoda, koje ćemo sa 10 miliona dinara finansirati iz opštinskog budžeta. Ovo je kapitalna investicija, za koju očekujemo i podršku države - naglašava predsednik opštine.

Inače, kada je pomoć iz republičke kase u pitanju, čelnik opštinske vlasti tek očekuje značajnije investicije. Posebno one na polju turizma. Reč je izgradnji stadiona u turističkoj zoni Zlatara (vrednost radova premašiće cifru od 30 miliona dinara), kao i rekonstrukciju saobraćajnice duge oko jedan kilometar na deonici od raskrsnice na Branoševcu do izlaska iz naselja Milanovac (radovi su vredni oko 100.000 dinara).

- U investicionom pogledu, 2018. godinu obeležiće još nekoliko važnih projekata, a jedan od njih je izgradnja i kompletno uređenje platoa u produžetku gradskog Trga. Investicija je ukupno vredna oko 40 miliona dinara, a više od polovine sredstava odobrilo je putem javnog poziva Ministarstvo privrede - naglašava predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.