Izvor: eKapija | Nedelja, 01.10.2017.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dodeljene nagrade 51. Bitefa - Grand prix za dvadesetčetvoročasovnu predstavu Olimp

Pozorište/Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Predstavom Istrebljenje mladog nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u subotu (30. septembra) završen je 51. Bitef održan pod sloganom Epic Trip (22. do 30. septembra).

Od šestočasovne predstave Quizoola!, koja je najavila ovogodišnji festival, 24-časovne predstave flamanskog reditelja Jan Fabra Olimp koja je svečano otvorila festival i ništa manje glamoroznih predstava Biblija, prvi pokušaj, Carstvo nebesko, Sneg i (Sa)slušanje, publika je u devet dana festivala i 40 pozorišnih sati, u glavnoj selekciji mogla da pogleda predstave i svetske umetnike iz Belgije, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Irana i Švajcarske.

Svoju odluku međunarodni žiri u sastavu: Marija Ševcova (predsednica žirija), Margareta Sorensen, Ivana Sajko, Draško Adžić i Ivan Koruga, objavio je u beogradskom restoranu Papalada.

Grand prix Mira Trailović za najbolju predstavu u celini prema odluci žirija pripala je predstavi Olimp - u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

Specijalna nagrada Jovan Ćirilov dodeljena je predstavi (Sa)Slušanje, reditelja Amir Reza Kuhestanija.

Politikin žiri u sastavu Batić Bačević, urednik Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike, Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike, Iva Milošević, pozorišna rediteljka i Dijana Milošević, rediteljka i osnivačica DAH teatra, jednoglasno je odlučio je da se ovogodišnja nagrada Politike, 40. put po redu, za najbolju režiju na 51. Bitefu dodeli predstavi Olimp - u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.