NavMenu

Renesansa nameštaja od punog drveta - Rast potražnje u inostranstvu otvara vrata srpskim proizvođačima

Izvor: eKapija Utorak, 03.10.2017. 07:35
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Drvo i proizvodi od drveta doživljavaju potpunu renesansu. Potražnja na evropskom, ali i globalnom tržištu je velika. Projekcije su da će globalni rast potrošnje proizvoda od drveta biti nastavljen i u narednih petnaest godina. Taj trend nije zaobišao ni tržište Srbije.

Industrija nameštaja u našoj zemlji je jedna od retkih koja beleži trgovinski suficit od više od 100 mil EUR. U poslednjih pet godina prosečan godišnji rast izvoza ove industrijske grane iznosio je 13,3%, da bi u prošloj godini dostigao 890 mil EUR. Izvoz nameštaja u Rusiju svake godine raste za 50%.

Statistika kaže da su proizvođači pločastog nameštaja najbrojniji, da najviše učestvuju u prihodima, zaposlenosti i izvozu. Ipak, nameštaj od punog drveta dobija sve više na vrednosti, pogotovu imajući u vidu da se najrazvijenije zemlje okreću prema prirodnim materijalima, smatra Ješa Erčić, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije.

- Šanse Srbije leže u tom segmentu. Sada skoro 50% drvnog sortimenta izvozimo kao proizvode sa malom dodatom vrednošću koji potpunu valorizaciju doživljavaju u drugim zemljama. U inostranstvo plasiramo oko 350.000 kubnih metara poluproizvoda, umesto da pravimo gotove, finalne proizvode, visoke dodate vrednosti - kaže Erčić.

Da Srbija ima veliki potencijal u industriji nameštaja, ne samo u izvozu, već i u privlačenju stranih investitora, smatraju i u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS).

- Imamo potencijal da postanemo jedna od najpoželjnijih zemalja za strane investicije u drvnoj i industriji nameštaja. Udeo ove industrije u BDP-u Srbije je 1,4%, dok je učešće u ukupnom izvozu 5,7%, uz prisutan pozitivan trend rasta tokom poslednjih nekoliko godina. Sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama CEFTA, EU i Ruskom Federacijom daju ogromne mogućnosti za bescarinski izvoz kancelarijskog i nameštaja uopšte proizvedenog u Srbiji, koji svuda ima dobru reputaciju, naročito na ruskom tržištu.

Prednosti i izazovi

(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Domaća sirovinska baza, na čijim potencijalima Srbija zasniva svoju proizvodnju, pruža niz mogućnosti, pre svega malih serija napravljenih za klijente koji traže proizvode od prirodnih materijala sa većom dodatom vrednosti.

- Jedan od podsektora industrije koji ima najveći potencijal jeste proizvodnja masivnog nameštaja. Ova oblast nudi komparativne prednosti kao što su: visokokvalitetna domaća sirovina, konkurentna cena radne snage, niska cena energije u poređenju sa drugim evropskim zemljama, kao i strateški geografski položaj koji omogućava brzu isporuku. Proizvodnja mebla je takođe značajna za Srbiju. Deo firmi u Srbiji pored sopstvene proizvodnje pruža i usluge opremanja enterijera, a najuspešnije su upravo one koje proizvode nameštaj od punog drveta i koje angažuju inostrani hoteli i restorani za opremanje celokupnog enterijera – kažu u RAS-u.

Najveći problem u lancu vrednosti proizvođača je nestabilnost i nepredvidivost u količinama sirovine koja se može obezbediti na domaćem tržištu, ali i kvalitet i cena.

- Ovo je jedna od značajnijih prepreka za konkurentnost srpskih proizvođača nameštaja, jer problemi sa nabavkom sirovine mogu da rezultiraju značajno višom nabavnom cenom u odnosu na konkurente u inostranstvu ili, pak, kašnjenjem u isporuci. Problem velikog dela srpskih proizvođača nameštaja je što su ostali u vremenu kada su se faktori kvalitet-cena-dizajn posmatrali izolovano. Kompanije ne polaze od tržišta na kome žele da nastupe. Nemaju dovoljno aktivnosti i iskustva u načinima distribucije svojih proizvoda, kao i nedovoljno znanja u tome kako da za željeno tržište prilagode odnos kvalitet-cena-dizajn – smatra Ješa Erčić.

(Foto: gpointstudio/shutterstock.com)
On objašnjava da je nekada cena bila najvažniji faktor uspeha, danas je najvažniji dizajn, ali je to upravo i najkritičniji aspekt kod domaćih proizvođača.

- Proizvođači najčešće nemaju dizajnere među zaposlenima, već kopiraju druge ili koriste dizajn koji su kreirali pre više godina, ne shvatajući potrebu kontinuiranog unapređivanja izgleda proizvoda i pronalaženja inovativnih rešenja. Dalje, više vode računa o ceni i kvalitetu, pri tome često ne nalazeći ni pravu meru ova dva faktora, te su i ove dve stavke u disbalansu. Veliki problem je i u nedostatku kompleksne marketing strategije.

Kako bi se ovi problemi prevazišli naš sagovornik smatra da je potrebno formirati nacionalni "competence" centar za drvo, u kom bi proizvođači, izvoznici mogli da dobiju uslugu dizajna, izrade prototipova nameštaja. U centru bi mogli da koriste usluge sertifikovanih i akreditovanih laboratorija, da obučavaju kadrove na CNC i drugim mašinama za obradu drveta i izradu nameštaja, a sve u pravcu povećanja konkurentnosti proizvoda srpske drvne industrije.

Kompanije iz oblasti drvne industrije

Najveći deo proizvođača nameštaja čine domaća preduzeća, sa domaćim kapitalom - skoro 90%, a veliki broj njih su porodične firme.

Kada su strane kompanije u pitanju, najviše investicija do sada je zabeleženo u segmentu tapaciranog nameštaja.

Najveći investitori u oblasti drvne industrije u Srbiji su: Tarkett, Kronospan, Gruppo Fantoni, Ditre Italia, Healthcare, Chabros International Group, Mercer, Gruppo Turi, Labor-Legno, Plados...

Zbog tržišnog kretanja u EU može se očekivati porast investicija od kompanija koje se bave proizvodnjom masivnog i tapaciranog nameštaja, a orijentisana su na zahtevna evropska tržišta.

Kompletan sadžaj Enterijer - Brzo i jednostavno do kvalitetnog i udobnog prostora možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.