NavMenu

Srbija uvodi cash back uslugu - Omogućeno podizanje gotovine prilikom kupovine robe

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2017. 11:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Narodna banka Srbije (NBS) i Ministarstvo finansija obavestili su da će građani u narednom periodu imati mogućnost da tokom kupovine robe i usluga u objektima koji se bave trgovinskom delatnošću, uz plaćanje platnom karticom istovremeno podignu i gotov novac kod prodavca na POS terminalu na samom prodajnom mestu. Ova usluga u svetu je poznata kao "cash back".

Sa aspekta ovih institucija, kako je navedeno u saopštenju NBS, ne postoje smetnje za pružanje ove usluge, a odluka o njenom omogućavanju je na kartičnim sistemima, izdavaocima i prihvatiocima platnih kartica. "Cash back" usluga može biti omogućena u svim objektima koji se bave trgovinskom delatnošću i imaju POS terminale - prodavnicama, kioscima, supermarketima, megamarketima i drugim, uz uslov da je isplata gotovine povezana sa transakcijom kojom se plaćaju roba i usluga.

- Na konkretnom primeru to bi značilo da bi potrošač, kada u supermarketu plaća karticom robu u vrednosti od 2.000 dinara, imao i mogućnost da podigne određeni iznos dinara u gotovini (npr. 1.000 dinara), tako da obe transakcije izvrši jednim korišćenjem platne kartice na POS terminalu (u konkretnom primeru u iznosu od 3.000 dinara). Maksimalni iznos gotovine koja se može podići po pravilu se uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača. Takođe, pravilima rada kartičnih sistema najčešće se ne propisuje minimalna vrednost robe koja se kupuje kao uslov da bi se isplatio gotov novac - objašnjeno je.

Iz ugla trgovaca ova opcija podrazumeva da se gotovina u blagajni, isplatom potrošaču, pretvara u depozitni novac na računu trgovca (koji se prenosi sa računa potrošača na račun trgovca), čime trgovac ispunjava deo obaveze uplate pazara na tekući račun propisane Zakonom o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost. Na ovaj način smanjuje se i broj odlazaka trgovaca u banku radi uplate pazara, čime su manji i bezbednosni rizici povezani s tim, kao i troškovi koje trgovci imaju po osnovu naknada koje plaćaju banci, dodaje se.


"Cash back" usluga ne zahteva izdavanje posebnog odobrenja trgovcima (jer ne predstavlja platnu uslugu na koju se primenjuje Zakon o platnim uslugama). Kod trgovca dolazi samo do promene oblika primljenog novca – pazar prelazi u depozitni novac za iznos gotovine koji se isplati potrošaču.

Ova usluga predstavlja dodatni način za podizanje gotovine, što je posebno značajno za stanovništvo u sredinama u kojima ne postoji razvijena mreža bankomata. Takođe, ostvaruje se i ušteda vremena za potrošača, koji ne treba da razmišlja o odlasku na drugu lokaciju kako bi podigao gotovinu sa svog računa, pojašnjavaju u NBS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.