NavMenu

FISKALNI SAVET: Povećanje plata i penzija najviše za 5%

Izvor: N1 Petak, 29.09.2017. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)
Rast penzija i plata u javnom sektoru u 2018. godini ekonomski je opravdan, ali ne bi smeo da bude veći od 5% u proseku, naveo je Fiskalni savet u izveštaju o fiskalnim kretanjima u 2017. i o predlogu politike za 2018. godinu.

Ističu da je umanjenje plata i penzija iz 2015. postiglo svoju svrhu – izbegnuta je kriza koja je bila na pragu i da je sada moguće napraviti prvi korak ka njihovom trajnom uređenju. Da bi se taj korak napravio, navodi Savet, prvo je potrebno definisati koliko je ekonomski opravdano povećanje mase plata i penzija u 2018. godini.

Analiza Fiskalnog saveta pokazuje da je fiskalni prostor u 2018. omogućava njihovo povećanje u toj godini za 5%. Veće povećanje ne bi bilo opravdano rastom BDP-a, odnosno ne bi bilo zarađeno rastom proizvodnje privatnog sektora i ponovo bi otvorilo opasne makroekonomske neravnoteže.

Fiskalni savet navodi da je, što se tiče penzija, prvi korak da se u 2018. svim penzionerima penzije povećaju za 2,5% a da se preostali fiskalni prostor iskoristi za ukidanje polovine privremenog umanjenja iznadprosečnih penzija iz 2015.


Sadašnji ad hoc pristup bez objektivnih argumenata samo dodatno povećava neuređenost sistema, kažu u Fiskalnom savetu i predlažu da se kao ekonomski bolje rešenje svim zaposlenima u javnom sektoru u 2018. ukine pola privremenog umanjenja zarada iz 2015. (povećanje sadašnjih zarada za 5%).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.