NavMenu

Alibaba zainteresovana za saradnju sa Poštom Srbije

Izvor: Beta Petak, 29.09.2017. 11:36
Komentari
Podeli
(Pošta Srbije) Najveća kineska internet prodavnica Alibaba izrazila je veliko interesovanje za saradnju sa Poštom Srbije koja je predstavila sve svoje kapacitete, izjavila je u četvrtak (28. septembra 2017. godine) državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

- Jasno je da postoje značajni potencijali da praktično ne samo zemlje Balkana, već i regiona, budu snabdevane iz ovog distributivnog centra - kazala je ona prilikom obilaska Regionalnog poštansko-logističkog centra Beograd sa predstavnicima delegacije Kine koji borave u trodnevnoj poseti Srbiji, saopštila je Pošta Srbije.

Kako prenosi Beta, Matić je navela da će predstavnici resornog ministarstva imati prilike da na Četvrtom internet samitu od 3. do 5. decembra u Kini posete sedište grupe Alibaba i detaljno razgovaraju o mogućnosti saradnje ne samo kada je u pitanju e-trgovina, nego i onlajn turizam.

- Saradnjom sa kompanijom Alibaba omogućilo bi se značajno skraćenje roka za isporuku robe kupljene putem ove platforme, a što bi dovelo do povećanja broja pošiljki. Sa ovakvom saradnjom taj rok bi se sveo na 17 sati, a trenutno je rok isporuke za tu robu 17 dana - ističe Tatjana Matić, a prenosi Blic.

Prema pisanju beogradskog lista, otvaranje logističkog centra Alibabe u Srbiji bila bi moguća ne samo distribucija robe koja se proizvodi u Kini na druga tršišta već i srpskih proizvoda, koji bi mogli da se plasiraju na kineskom tržištu gde bi imali veću dostupnost.To je šansa i za mikro, mala i srednja preduzeća, ali veća dostupnost kineske robe kod nas, značiće i konkurenciju za srpske firme. Jer zna se da je kineski proizvod uglavnom jeftiniji.

Vršilac dužnosti direktorka Pošte Srbije Mira Petrović izrazila je očekivanje da će Regionalni poštansko-logistički centar Beograd postati tranzitni centar za pošiljke iz Kine, piše Beta.

- Imali smo veliko zadovoljstvo i ukazana nam je velika čast da ugostimo Nacionalnu komisiju za reforme i razvoj Kine sa uglednim privrednicima, među kojima je i čuvena Alibaba. Ovo je istorijski korak za nas, jer smo vrlo spremni i raspoloženi da budemo distributivni centar za ceo region i dobar deo Evrope - kazala je Petrović.


Ona je rekla da Pošta Srbije, koja postoji 177 godina, mora da ide u korak s vremenom, zbog čega bi saradnja sa kineskom kompanijom bila dobra ne samo za to preduzeće, već i za čitavu srpsku privredu.

Podsetimo, državna sekretarka Matić je u sredu najavila da kineske kompanije vide veliki strateški značaj za pozicioniranje u Srbiji, pre svega u oblasti e-trgovine i logistike, te da je kineska kompanija Alibaba zainteresovana da u Srbiji nađe partnera za otvaranje logističkog centra.

Alibaba inače, već ima logistički centar za Evropsku uniju i nalazi se u Frankfurtu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.