NavMenu

Više od 230 prijava za programe Fonda za inovacionu delatnost - Ukupna vrednost predloženih projekata 44,8 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.09.2017. 15:37
Komentari
Podeli
Ivan RakonjacIvan Rakonjac
Na ovogodišnji javni poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama prijavljeno je 237 predloga inovativnih projekata za finansiranje i to 137 za Program ranog razvoja i 100 za Program sufinansiranja inovacija. U odnosu na prethodni javni poziv za ova dva programa koji je bio raspisan 2013. godine, broj prijava je veći za 66,9%, saopštio je Fond za inovcacionu delatnost.

Ukupna vrednost predloženih inovativnih projekata je 44,8 mil EUR, od čega za Program ranog razvoja 12,3 mil EUR, a za Program sufinansiranja inovacija 32,5 mil EUR. Najveći broj predloženih projekata dolazi iz oblasti informaciono-komunikacione tehnologije (26,6%), softver i izrada aplikacija (19,4%), prehrambena industrija i poljoprivreda (12,2%), slede elektronika (8%), mašinstvo i mašinski inženjering (7,6%) i energetika i energetska efikasnost (7,2%). Najveći broj prijava dolazi iz Beograda (146), sledi Novi Sad (19), Niš (13), Kragujevac (9) i Čačak (6).

Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost istakao je na predstavljanju statističkih podataka završenog javnog poziva za programe podrške tehnološkim inovacijama da su programi Fonda efektni i održivi.

- Preduzeća koja smo do sada podržali imaju danas oko 480 zaposlenih više nego pre implementacije finansiranih projekata. To su viskokvalifikovana radna mestima, a prihodi ovih preduzeća su dva i po puta uvećani. Prema broju predloženih projekata za javni poziv ove godine, možemo zaključiti da u Srbiji postoji inovacioni potencijal i da imamo visoko motivisane privrednike koji razvijaju inovativne tehnologije - kazao je Rakonjac.

Kako se dodaje u saopštenju Fonda, od 2017. godine, sredstva za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija obezbeđena su u okviru budžeta Republike Srbije, odnosno Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u iznosu od 2,7 mil EUR, kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (finansiran na osnovu Sporazuma o zajamu Svetske banke). Javni poziv za podnošenje predloga inovativnih projekata preduzeća u Srbiji trajao je od 1. juna do 1. septembra ove godine.

U periodu 2011-2016. Fond je u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, finansiranom sredstvima EU u vrednosti od 8,4 mil EUR, dodelio finansijsku podršku za 52 inovativna projekta preduzeća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.