NavMenu

Na zimu restrikcije ili uvoz struje?

Izvor: Danas Četvrtak, 28.09.2017. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Zbog nedovoljnih količina uglja na deponijama proizvodnja struje u Termoelektrani Nikola Tesla niža je za 10% od planirane što može izazvati uvoz struje u zimskom periodu, saznaje Danas.

Zbog manjka uglja termoblokovi u TENT-u B u toku zimskog perioda će raditi smanjenim kapacitetom pa će se na taj način smanjiti i napon na dalekovodnoj mreži što može dovesti do kvarenja kućnih uređaja, objašnjava izvor Danasa iz Elektroprivrede Srbije.

Prema podacima do kojih je došao Danas, proizvodnja struje u TENT-u na nivou je od 89,6% od planirane. Prema rečima sagovornika Danasa, mesečni plan proizvodnje uglja u TENT-u A ispunjen je samo do pola (397.000 tona), a u TENT-u B samo 35% (196.000 tona). Rezultat može biti popravljen maksimalno za šest do sedam hiljada tona dnevno, jer je loš ugalj, a trenutno rade svi blokovi.

Sagovornik Danasa dodaje da u TENT-u B postoje dva termo bloka ukupne instalisane snage oko 1.300 megavata.

- Značajna karakteristika tih blokova je što su bitni za elektroenergetski sistem u Srbiji zbog toga sto služe za održavanje napona u 400 kilovoltnim dalekovodima. Ne postoji drugi način da se kasnijom transformacijom održi 220 volti u niskonaponskom sistemu za krajnje korisnike. To znači da ako ta dva bloka nemaju dovoljne količine uglja za nesmetan rad, onda dolazi do rada sa smanjenim kapacitetom pa samim tim i sa nižom takozvanom reaktivnom snagom, što znači da udaljeniji gradovi, primera radi na jugu Srbije, imaju slabiji napon, umesto 220 volti u mreži, dobijaju 190 do 200 volti, što se odražava na kvarove kućnih uređaja. Zimi kada temperatura bude pala i kada krene odmrzavanje uglja iz vagona radi istovara, blokovi neće imati dovoljne količine uglja i u mreži neće biti kvalitetnog napona - objašnjava sagovornik Danasa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.