NavMenu

Kada ćemo se od Beograda do Kragujevca sve vreme voziti autoputem ?

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.08.2008. 13:54
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Grad Kragujevac je sve bliži Koridoru 10, prvih 5 km autoputa od Kragujevca ka Batočini je već napravljeno, a preostalih 19km je magistralni put. Dnevni promet vozila, u špicu sezone, na ovom putu je oko 8.000, što ga čini jednom od najprometnijih saobraćajnica tog tipa u našoj zemlji.

Ideja o izgradnji autoputa na pravcu Kragujevac-Batočina, dužine 24,5 km, datira iz 70-ih godina prošlog veka, a tek sredinom 2007, pošto je obezbeđeno oko 8 mil EUR (70% Republika Srbija, 30% grad Kragujevac) urađena je pomenuta, prva deonica od 5km.

Izgradnja naredne deonice autoputa na pravcu Kragujevac-Batočina, od nadvožnjaka iznad pruge Lapovo-Kraljevo, do teritorije opštine Batočina, trebalo bi da bude završena do kraja 2008. godine. Za ovaj deo puta, dužine 4.200 m, država će obezbediti između 4 i 6 mil EUR. Rok za završetak celokupnog autoputa, prema ugovoru o zajedničkom ulaganju Vlade i Fiata u Zastavu, je 2011. godina, kada će Grad konačno upostaviti kvalitetnu saobraćajnu vezu sa Koridorom 10, odnosno autoputem Beograd-Niš.

Dolazak stranih investitora u Kragujevac i ulaganje "Fiata" u "Zastavu" ubrzali su rešavanje problema povezivanja centra Šumadije sa ostalim delovima naše zemlje, ali i međunarodnim saobraćajnicama. Pravac Kragujevac-Batočina istovremeno predstavlja i najkraću vezu sa Raškom oblašću.

- Do kraja 2008. godine biće realizovana izgradnja deonice od 4.200 m koja se nalazi na zemljištu koje pripada gradu Kragujevcu, dok se preostali deo, odnosno nekih 15 km nalazi na teritoriji opštine Batočina, a petlja kod uključenja na autoput Beograd-Niš (motel Košuta) pripada opštini Lapovo - kaža u razgovoru sa urednicima eKapije Vlado Vučković, član gradskog veća za privredu i preduzetništvo, dodajući da je za završetak puta Kragujevac –Batočina, neophodno otkupiti zemljište i u ove dve opštine.

(II faza izgradnje)

Direkcija za urbanizam grada Kragujevca, koja je inače izradila plansku dokumentaciju za postojeću deonicu autputa, kao i narednih 4 km, trenutno radi na izradi plana detaljne regulacije za trasu saobraćajnice na teritorijama opština Batočina i Lapovo.

- Plan detaljne regulacije je osnov za rešavanje imovinskih pitanja, tako da će, kada on bude gotov, biti izvršena i planirana eksproprijacija - naglašava Petar Arsenijević, direktor Direkcije za urbanizam grada Kreagujevca i napominje da Direkcija na ovom projektu blisko sarađuje sa opštinama Batočina i Lapovo.

Deo puta, od nadvožnjaka preko pruge Lapovo-Kraljevo do Koridora 10, biće saobraćajnica I reda.

- Ova deonica imaće dve kolovozne trake širine 7,70 metara, razdelnu traku od 2 m i bankinu od 1,5 m, dok zaustavna traka neće postojati, zbog čega ovaj put ne ulazi u strogu kategorizaciju autoputeva. Računska brzina je 100km/h.

Na deonici koja pripada teritoriji grada Kragujevca potrebno je, od posebnih objekata, uraditi nadvožnjak preko pruge Lapovo-Kraljevo (za koji postoji idejni projekat), zatim most preko Lepenice (u sklopu petlje Kapavac), kao i još jedan pločasti most, dužine 13 metara.

Arsenijević objašnjava da deonica koja je završena sredinom 2007. godine ima profil autoputa, što znači da postoje dve kolovozne i jedna zaustavna traka.

- Širina ove tri trake je 10 m, dok je razdelna traka 4 m, što je bilo predviđeno još idejnim projektom koji je sredinom 70-ih godina prošlog veka uradila tadašnja Direkcija za puteve - kaže Arsenijević i dodaje da je isto rešenje ponudila i češka kompanija "Sudop", koja je izradila studiju izvodljivosti pre 7-8 godina.

Malo istorije

Prva saobraćajnica na pravcu Kragujevac-Batočina, bila je izgrađena od tucanika i prolazila je desnom obalom reke Lepenice. Njena izgradnja trajala je od 1929. do 1935. godine. Zatim je, nakon više od dve decenije, odnosno u periodu između 1961. i 1964. godine, postavljen savremeni asfaltni kolovoz, koji je povezao centar Šumadije sa putem Bratstvo-Jedinstvo.

Sledeći korak u uključivanju Kragujevca na međunarodnu saobraćajnicu realizovan je između 1978. i 1981.godine, kada je izgradjen sadašnji magistalni put. Ovaj put dobio je potpuno novu trasu od Kragujevca do Cvetojevca, kroz Jovanovačko polje, čime se prešlo na levu obalu Lepenice.

Od tada datiraju i pokušaji nadležnih organa iz opštine Kragujevac da ovaj grad povežu, sa Koridorom 10.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.