NavMenu

Šabac pregovara sa 12 potencijalnih ulagača - Nakon kompanije Yazaki stiže još jedan japanski investitor

Izvor: eKapija Sreda, 27.09.2017. 14:31
Komentari
Podeli
Industrijska zona ŠabacIndustrijska zona Šabac
Japanska kompanija Yazaki otvorila je u utorak, 26. septembra fabriku u Severozapadnoj radnoj zoni Šabac, što je, kako je istaknuto na otvaranju, najveća grinfild investicija iz ove zemlje u Srbiji. Posle dolaska Yazaki-a, kako saznajemo, o otvaranju novih pogona u ovom gradu, pregovara se sa još jednom japanskom kompanijom. A oni nisu i jedini potencijalni ulagači.

- Trenutno pregovaramo sa 12 domaćih i stranih investitora koji su izrazili želju da dođu u naš grad - kaže u razgovoru za naš portal gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

- Kompanije koje razmatraju ulaganja su iz Francuske, Nemačke, Italije, a ima i još jedna iz Japana. Investitori dolaze iz sektora automobilske industrije, metaloprerađivanja, građevinarstva...

Mesta za nove investitore ima. Severozapadna radna zona Šabac najveća je u Srbiji, prostire se na 921 hektaru, od čega je 600 u svojini grada, a investitorima je posebno interesantna zbog blizine magistralnog puta M19 i Koridora 10.

Cena zemljišta u ovoj šabačkoj zoni je 70.000 EUR po hektaru, koliko košta i komunalno opremanje, što praktično znači, tvrde u gradskoj upravi, da ga investitor dobija besplatno. Do sada je prodato više od 120 hektara.

- Nisu Japanci slučajno izabrali Šabac, mi smo mesto u Srbiji gde se najbrže izdaju dozvolje i imamo najbržu administraciju. Ne prodajemo livadu, nego zemlju u industrijskoj zoni sa svim pogodnostima. Imamo obezbeđen javni prevoz, struju, vodu, kana
lizaciju, gas, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, izgrađenu kompletnu infrastrukturu...Kompanije koje ovde posluju imaju jednake uslove kao i u svim drugim poslovnim zonama u Evropi - objašnjava Zelenović.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik ŠapcaNebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca
Ono što je posebna pogodnost Severozapadne radne zone, dodaje, jeste da je u njenom severnom delu moguće i poslovanje u režimu Slobodne zone za grinfild investicije, na površini od 208 hektara.

Sveukupno, u ovoj radnoj zoni posluje više od 50 kompanija, a neke od njih su i Mondi, SBE Serbia, članica Vescovini group iz Italije, Frutti, Duga EL, Savro, Vopachel, Palco, Čedenit, Set, Mlekara Šabac, Royal De Heus, Elixir Food, Kartonval, AKS Express Kurir...

Stara industrijska zona popunjena

Za razliku od Severozapadne koja u najvećem delu čeka na nove ulagače, Istočna industrijska zona je skroz popunjena.

- U njoj više nemamo mesta - naglašava Zelenović.

Nekadašnji kompleks Zorke Šabac, Istočna industrijska zona grada prostire se na više od 330 hektara, i u okviru nje se nalazi i Robno transportni centar Šabac AD – lokacija predviđena za braunfild investicije, skladištenje i pretovar robe. Kompanije koje posluju ovde su Elixir Zorka, Tikkurila, Hemofarm, ogranak Železare Smederevo, Zorka keramika, Piramida 72, Inter kop, a upravo zbog njene popunjenosti, grad Šabac je detaljnim planom regulacije, pre deset godina, i formirao Severozapadnu radnu. Uz postojeće parcele u severozapadnom delu, Grad je od društvenog preduzeća Mačva otkupio još 600 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je danas potpuno infrstrukturno opremljeno - od pristupnih puteva i struje visokog napona do gasne mreže.

Prvi po izdavanju dozvola u Srbiji

Potvrdu o dobrom poslovanju Šabac je dobio od Ministarstva građevinarstva i NALED-a, prema čijim analizama je na prvom mestu po procentu rešenih i pozitivno rešenih zahteva za građevinsku dozvolu. Gradska uprava Šabac je, prema podacima ovih institucija, najbrža i najefikasnija u izdavanju i rešavanju zahteva i u objedinjenoj proceduri ( podrazumeva dokumentaciju neophodnu za izgradnju objekta, postupke i potrebna dokumenta za izdavanje građevinske dozvole).

Od prvog januara 2016. godine do 31. avgusta ove godine u Šapcu je podnet 2.681 zahtev u postupku objedinjene procedure. Zakonski rok za lokacijske uslove od 23 dana, u Šapcu se rešava za 11, dok se upotrebne dozvole čiji je rok pet dana, ovde dobijaju za dva.

Sanja Šojić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.