NavMenu

Leskovac traži veću kontrolu nad deponijom - Od januara 2018. građanima veći računi za smeće

Izvor: Jugmedia Ponedeljak, 25.09.2017. 14:51
Komentari
Podeli
(Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Grad Leskovac želi veća prava u odnosu sa Porr Werner & Weberom, kompanijom koja upravlja deponijom u tom gradu. Predstavnici lokalne samouprave su od vlasnika te kompanije Karl-Hejnca Štrausa zatražili veća ovlašćenja Gradskoj upravi, Odeljenju za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i infrastrukturu u vršenju nadzora nad izvršavanjem poverene komunalne delatnosti.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je predstavnicima kompanije, koji su posetili Leskovac povodom desetogodišnjice od kako PWW posluje u ovom gradu, predložio zaključenje novog četvrtog Aneksa ugovora, regulisanja i, u izvesnoj meri, redefinisanja obaveza ugovornih strana sa ciljem unapređenja poslovne saradnje.

- Mi tražimo da zamenik direktora te kompanije u Leskovcu bude predstavnik grada. Time bi se uspostavila kontrola poslovanja i uvid u finansijski bilans poslovanja na taj način što bi se predvideo način kontrole zajedničkog privrednog društva PWW Leskovac i kontrola zaduživanja i zaloga imovine zajedničkog privrednog društva. To znači da bi lice iz lokalne samouprave kontrolisalo šta se sve deponuje u Željkovcu, šta reciklira i kako se postupa sa otpadom - objasnio je on.

Cvetanović je dodao i da nema dileme da će građani od 1. januara morati sami da plaćaju deponovanje smeća.

- To će zasigurno povećati račune, ali sve to je saglasno novim zakonskim rešenjima, evropskim standardima i legitimnim interesima Grada u obavljanju ove komunalne delatnosti. Ja sam i vlasniku saopštio, slagao se on sa tim ili ne, da će tako biti. Grad više ne može da podnese 70 miliona dinara na godišnjem nivou kako bi izmirivao ono što je obaveza naših sugrađana - kazao je Cvetanović.

Inače, u toku je proširenje regionalne sanitarne deponije Željkovac. Vrednost radova je oko 3 mil EUR, sa još 500.000 EUR namenjenih za izgradnju postrojenja za preradu vode.

Ugovorom o obavljanju komunalne delatnosti i o izgradnji Regionalnog centra za selekciju komunalnog čvrstog otpada zaključenim 2006. godine uspostavljeno je javno-privatno partnerstvo između grada Leskovca i preduzeća PWW i izgrađena je regionalna sanitarna deponija Željkovac, čime je rešen dugogodišnji problem nedostatka odgovarajućeg odlagališta. Po isteku ugovora od 25 godina svi objekti, oprema, mehanizacija, vozila i sudovi ostaju u vlasništvu grada Leskovca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.