Izvor: Novosti | Subota, 23.09.2017.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zrenjanincima stiže pitka voda - Postrojenje za prečišćavanje čeka dokumentaciju

(Foto: Sinisa Botas/shutterstock.com)
U toku je postupak dobijanja svih neophodnih saglasnosti za zvanično puštanje zrenjaninskog postrojenja za prečišćavanje vode u rad, saznaju Novosti. Sada samo od efikasnosti državne administracije zavisi kada će fabrika vode proraditi i iz cevi u domaćinstvima u najvećem banatskom gradu poteći čista i zdrava česmovača.

Povodom spekulacija da se projekat fabrike vode našao u krizi, čak da je doveden u pitanje zbog navodno nedostajućih dozvola za izgradnju, oglasio se Nenad Obradović, direktor beogradskog preduzeća Synertech, predvodnika konzorcijuma stranih i domaćih firmi angažovanih na izgradnji postrojenja.

Obradović ističe da su okončane sve tehničko-tehnološke probe, dobijeni odgovarajući rezultati i ispunjeni svi kriterijumi iz Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode. Zrenjanin je konačno na korak do rešenja decenijskog problema vodosnabdevanja!

I u zrenjaninskom JKP Vodovod i kanalizacija, za koje će fabrika vode obavljati uslugu prečišćavanja, ističu da više nema argumenata za osporavanje projekta koji će rešiti višedecenijski problem građana Zrenjanina sa vodom za piće. Dokazano je, ističu u ovom preduzeću, da se može postići zahtevani kvalitet vode i da nema degradacije zbog njenog prolaska kroz gradsku vodovodnu mrežu.

- Sve analize, rađene u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Zavodom za javno zdravlje Zrenjanin i drugim akreditovanim laboratorijama, potvrđuju da je problem tehnički rešen i da iz novog postrojenja teče voda čiji kvalitet u potpunosti odgovara našim strogim standardima - navodi Siniša Gajin, rukovodilac poslovnih komunikacija u JKP.

Elimisani su i arsen, bor i druge štetne materije, zbog kojih je pre 13 godina inspekcija donela odluku o zabrani korišćenja vode iz gradskog vodovoda. Odmah po pribavljanju neophodne dokumentacije, fabrika vode zvanično će biti puštena u rad, a kada će se to desiti zavisi od nadležnih državnih organa.

Kubik 80 dinara?

Izgradnja fabrike vode neće koštati ni dinar grad i građane, jer je sa kompanijom Synertech lokalno javno preduzeće sklopilo ugovor o pružanju usluge prečišćavanja. Ona je utvrđena u fiksnom iznosu od 0,28 evrocenti po kubiku. Sa sadašnjom naknadom, iznosiće ukupno oko 80 dinara i to je cena koju bi potrošači trebalo da plaćaju kada poteče čista i zdrava česmovača.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.