NavMenu

BDP Srbije u prvoj polovini 2017. porastao samo 1,2% - Vremenske nepogode usporile privredu

Izvor: Novosti Nedelja, 24.09.2017. 17:05
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Srpska privreda zabeležila je rast od samo 1,2% bruto domaćeg proizvoda, što je daleko manje od zemalja centralne i istočne Evrope, gde je BDP porastao za 4,2%. To je u petak (22. septembra 2017. godine), na predstavljanju novog broja Kvartalnog monitora, istakao Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Autori ovog časopisa procenjuju da će posle sporog rasta u prvoj polovini godine, rast BDP-a u 2017. biti u intervalu od 1,5 do 2 odsto.

- Nepovoljnim vremenskim prilikama, koje su uticale na pad poljoprivredne proizvodnje, može se objasniti približno polovina razlike u rastu privrede Srbije u odnosu na zemlje regiona - rekao je Arsić.

- Ostatak je posledica nepovoljnijeg privrednog ambijenta i izostanka pravovremene reakcije fiskalne politike na promene u privredi i javnim finansijama.

Ipak, on procenjuje da ako se dogodine oporavi poljoprivreda i bude na prosečnom nivou, privreda bi u 2018. mogla da očekuje rast od oko četiri odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.