Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.09.2017.| 15:57

Koferi iz Mađarske za ceo svet - eKapija u novom Samsonite pogonu u Szekszardu (FOTO)

Kompanija Samsonite, jedan od vodećih proizvođača kofera u svetu, otvorila je ovog meseca novi pogon u mađarskom Szekszardu. Od kada je 1989. godine pokrenuta proizvodnja u ovom gradu, ovo je treća velika investicija Samsonite-a u Mađarskoj, a svoje pogone ova kompanija ima i u belgijskom gradu Oudenaarde, kao i u Indiji.

Nova fabrika u Mađarskoj prostire se na 20.000 m2, u njoj će se proizvoditi oko 15 različitih tipova kofera, koji će se prodavati u više od 100 zemalja širom sveta.

- Ovom investicijom povećali smo godišnju proizvodnju sa 1,2 na 1,7 miliona jedinica, uz mogućnost da idemo i do 2,3 miliona ukoliko bude potrebno. Reč je, dakle, o veoma ozbiljnom povećanju proizvodnje, gotovo udvostručenim kapacitetima – rekao je u ekskluzivnom razgovoru za naš portal Arne Borrey, predsednik Samsonite Europe.

Novom fabrikom u Mađarskoj, proizvodni kapaciteti Samsonite u Evropi biće znatno uvećani, što je i deo nastojanja kompanije da dodatno ojača svoju reputaciju kao evropski brend. Etiketa "Made in Europe" je prema Statista’s Made-In-Country Index (MICI), treća najcenjenija u svetu, odmah posle "Made in Germany" i "Made in Switzerland".

U novu fabriku uloženo je gotovo 11 mil EUR, od čega je oko 3 miliona obezbedila mađarska vlada. Širenjem kapaciteta, proizvodnja se u mađarskom gradu sada obavlja na ukupno oko 40.000 m2 (trećinu čine skadišta), a u pogonima je zaposleno 750 ljudi.

Ekipa eKapije imala je priliku da sa novinarima iz celog sveta obiđe Samsonite fabrike u Mađarskoj.

Visoka tehnologija, stalne inovacije

U novom pogonu radnici već uvežbani u poslovnoj rutini - oko 100 novozaposlenih uredno dovršava kofere: šiju rajsferšluse na školjkama, rade na unutrasnjim kaiševima, ručkama.. Takvi koferi će u Samsonite radnje širom sveta, a odatle dalje ko zna gde...

Kako ističu u ovoj kompaniji, ljudi danas putuju više nego ikada ranije, zbog čega konstantno nastoje da poboljšaju asortiman svojih proizvoda. Današnje tržište zahteva lakši, a jači i izdrživiji prtljag, zbog čega se u mađarskim fabrikama, uz stalne inovacije, nove tehnologije i obimna testiranja, koriste materijali koji kombinuju ove osobine.

- Ova konstantna ravnoteža između snage i lakoće postala je jedan od naših glavnih izazova i stručnih oblasti – kaže nam naš vodič.

U pogonima u Szekszardu proizvode se Neopulse koferi iz PC kolekcije, izrađeni od polikarbonata, te modeli Lite-Cube, Cosmolite i Lite-Box, deo CURV programa na bazi polipropilesnskih vlakana. Tkani polipropilen stiže iz nemačkog Propex-a, izuzetno je lagan, pa su i ovi koferi najlakši u svojoj klasi. Sa druge strane, zahvaljujući pojačanjima na pravim mestima, prvenstveno uglovima, i robusniji su nego ikada pre. Ove inovacije nedavno su nagrađene i Red Dot nagradom.

Sve zapravo počinje u prvom pogonu gde se izrađuju školjke kofera, koji je u najvećoj meri automatizovan. Naš vodič objašnjava da se visoka tehnologija implmentirana ovde, zasniva na tzv. pressforming mašinama (mašinama za oblikovanje presa), uz pomoć koji se polipropilen transformiše u školjke kofera. Mašine izrađene u Belgiji specijalno za potrebe kompanije Samsonite, pronalaze balans između tonaže kojom se vrši pritisak, trajanja i temperature na kojoj se proces presovanja obavlja. Rezultat su lagane, izdržljive školjke, otporne na mnogobrojna oštećenja.

U mađarskim pogonima instalirano je 7 ovakvih, takozvanih atlas mašina. One obavljaju najveći deo posla, pa ne zatičemo mnogo radnika u pogonu. Tu su i 3 mašine koje koriste laser tehnologiju za pravljenje otvora, kao i jedna robot mašina. Gotovo sav otpad iz proizvodnje se dalje prodaje.

Godišnje, objašnjava nam naš vodič, ovde se proizvede oko 900.000 kofera iz CURV i 300.000 iz PC kolekcije, a u 2017. proizveli su i više od 4.000 Tumi kofera, luksuznog premijum brenda koji u okviru Samsonite posluje od septembra 2016, kada je izvršena akvizicija. Proizvodni planovi u Mađaraskoj za narednu godinu, kako smo pomenuli na početku, znatno su veći.

Samsonite stalno istražuje i nova tehnološka rešenja za povećanje udobnosti korisnika i izdržljivost svojih proizvoda. Glatki kotrljajući točkovi, ugrađeni prednji džep, ugrađeni odeljci za laptop ili prošivene ručke, samo su deo funkcija za koja su izvršena poboljšanja u poslednje vreme. Kako ističe Borrey, veliki izazov u budućnosti biće pametna tehnologija, o čemu konstantno razmišljaju. Jedno od rešenja na kojem rade je da će uz pomoć posebne aplikacije biti moguće pratiti kretanje kofera, te sprečiti da prtljag bude izgubljen.

Insitira se i na stalnim kontrolnim testovima, automatizovanim i standardizovanim, pa bi takva laboratorija, integrisana i u novu mađarsku fabriku, trebalo da prati i garantuje ukupni kvalitet svih proizvoda. U novom pogonu instaliran je i najnoviji softver, koji omogućava da se grejanje, hlađenje i osvetljenje podese u svakom trenutku, kao i solarni paneli koji generišu toplu vodu.

U Mađarskoj se, kako nam je rekao Borrey, proizvede između 25 i 30% ukupne Samsonite proizvodnje, a u grupaciji su izuzetno zadovoljni rezultatima koje postižu u ovoj zemlji zbog čega ne iskučuju ni mogućnost daljih ulaganja.

Interni rezultati kompanije iz 2017. godine inače, pokazuju rast prodaje od 32% na nivou grupe. On je, ne propuštaju u kompaniji priliku da istaknu, dodatno potpomognut kontinuiranim rastom industrije putovanja, zbog čega velike potencijale vide na mnogim tržištima, pa i srpskom. Iako, naime, građani Srbije putuju manje od evropskog proseka, prostora za dalje širenje poslovanja ima.

Podsetimo, kompanija Brand Point postala je u 2016. godini generalni zastupnik svetski poznatog brenda Samsonite za Srbiju, a prva eksluzivna prodavnica otvorena je u centru Beograda, u Čika Ljubinoj 7 pod nazivom House of Samsonite. Srpski distributer najavio je i otvranje još dve radnje – jednu u TC Merkator, a drugu u Novom Sadu.
Kako u grupaciji Samsonite vide srpsko tržište i koji su dalji planovi, čitajte narednih dana u ekskluzivnom intervjuu eKapije sa Arne Borrey, predsednikom Samsonite Europe!

Mađarska zadovoljna

Predstavnici mađarske vlade istakli su zadovoljstvo što se velika globalna korporacija poput Samsonite-a odlučila da reinvestira u njihovu zemlju.

Kako su rekli na predstavljanju novog pogona, veliki značaj za porast stranih investicija imao je njihov fleksibilni Zakon o radu, a ova zemlja ima i najmanji porez na dobit (oko 9%) u EU, što je za veliki broj ulagača odlučujuće da se opredele za njih.

U 2016. naši susedi beleže 71 pozitivnu odluku za investiranje u ovu zemlju, a u prvoj polovini ove godine njih 47, što ih ohrabruje da će do kraja 2017. postaviti novi rekord.

Samsonite u Mađarskoj posluje od 1989. godine kada su otvorili svoj prvi pogon ovde. Pre otvaranje nove fabrike, još jednom su investirali u širenje kapaciteta 2014. godine.

Ivana Bezarević

Fotogalerija
Proizvodnja Samsonite kofera u mađarskom Szekszardu
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.