Izvor: eKapija | Sreda, 27.08.2008.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Žarko Maletin - prvi državljanin Srbije na MBA programu Univerziteta Kembridž (University Cambridge)

Žarko Maletin, projekt menadžer Nemačke organizacije za tehničku saradnju GTZ GmbH u Srbiji i osnivač Fonda za podršku investicija u Vojvodini – VIP Fond je dobio prestižnu Chevening stipendiju za MBA studije na Univerzitetu Kembridž (University Cambridge).

- MBA – "Master of Business Administration" je od američkog koncepta "usavršavanja poslovne elite sa značajnim poslovnim iskustvom" - kroz procese globalizacije - pretvorio u "globalnu školu liderstva, pokušavajći da zadovolji potrebe biznisa za top menadzerima po celom svetu". Iz razloga što otvara vrata znanjima i kontaktima koji vladaju svetskom privredom, MBA je najpopularniji i najkonkurentniji poslediplomski program u globalnim razmerama – u proseku procenat prolaznosti na Top MBA školama je od 13 do 16% prijavljenih.

- Ovo su upravo znanja i informacije koji nedostaju našoj državi i našoj menadžerskoj praksi za daljnji razvoj društva – ističe Maletin, napominjući da je "šteta sto više profesionalnog menadžmenta u Srbiji ne prepoznaje značaj daljnjeg obrazovanja i usavršanja kroz vrhunske MBA škole u svetu".

Govoreći o kvalitetu i rangu MBA University Cambridge, Judge Business School, Žarko Maletin kaže da službeno ocenjivanje ovog školovanja daju poslovni časopisi, poput Financial times-a, Economist-a i Forbes-a.

- Časopis Economist je Cambridge – Judge Business School, svrstao na 7. mesto u konkurenciji od 1000 MBA programa širom sveta, na listi Forbes-a je zauzeo 8. a Financial times-a 10. mesto – navodi on.

Ukupna cenu školovanja na Cambridge MBA programu iznosi oko 85.000 evra (cena prosečnog Master programa u Velikoj Britaniji je 14.000 evra) a nju diktiraju eminentni predavači koji prenose nabolja i najaktuelnija znanja. Ovo je značajna investicija, ali njenu visinu upravo pravdaju statistike Univerziteta po kojima se post-MBA zarada gotovo – utrostručuje i kreće od 120.000 do 166.000 USD.

Žarko Maletin navodi kako je prvenstevno zahvalan Vladi i Ambasadi Velike Britanije i Britanskom Savetu za stipendiju sa kojom će finansirati svoje školovanje. Naime, Maletin je dobitnik ovogodišnje prestižne stipendije Chevening, koju Vlada Velike Britanije dodeljuje jednom godišnje i gde je bio prvi na listi od više stotina prijavljenih u Srbiji.

Žarko Maletin je i član Srpske Asocijacije Menadžera.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.