NavMenu

Srbijagas podiže 30 mil EUR kredita za kupovinu gasa

Izvor: Blic Petak, 22.09.2017. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Srbijagas nema para za nabavku gasa za predstojeću zimsku sezonu i zbog toga će se kratkoročnim kreditom zadužiti 30 mil EUR. Plan je da firma banci-kreditoru kao garanciju za zajam da menice.

U javnoj nabavci koja je raspisana sredinom avgusta navodi se da je kredit potreban kako bi se pokrila tekuća likvidnost kompanije, međutim pravi razlog za novo zaduživanje je manjak para potrebnih da se zatvori finansijska konstrukcija prema Gazpromu za isporučene količine gas, piše Blic.

Da ne bi došlo do problema u snabdevanju ovim energentom tokom zime, rukovodstvo kompanije odlučilo se za kratkoročni kredit, koji treba da se vrati narednih godinu dana. To je jedini način da se ne poremeti dinamika isporuke gasa, odnosno da rezervoari u Banatskom dvoru budu puni za predstojeću zimsku sezonu.

Novac mora da se obezbedi brzo, do sredine oktobra, kada je rok da se Gazpromu uplati na račun. U suprotnom i privreda i domaćinstva mogli bi da ostanu bez plavog energenta. Tako će već postojeći dug od blizu milijardu evra biti uvećan za još 30 mil EUR, što dodatno može da naruši stabilnost kompanije.

- Treba da se zna da Srbijagas od 2012. nije pravio nova zaduživanja za kupovinu gasa i trenutno Gazpromu ne dugujemo ništa, to jest sav gas se plaća u valuti - kaže Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.