Izvor: eKapija | Petak, 22.09.2017.| 12:10

Beogradski i vodovod iz Budimpešte potpisali Protokol o saradnji - U planu revitalizacija reni bunara

Ilustracija (Foto: jtairat/shutterstock.com)
Predstavnici beogradskog i budimpeštanskog vodovoda potpisali su u četvrtak (21. septembra 2017. godine) u glavnom gradu Mađarske Protokol o saradnji koji se odnosi i na revitalizaciju reni bunara u Beogradu.

Kako prenosi Beoinfo, Protokol su potpisali direktor JKP Beogradski vodovod i kanalizacija Dragan Đorđević i direktor Budimpeštanskog vodovoda Čaba Harangi. Ovaj dokument predstavlja prvu konkretnu realizaciju Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između beogradskog i budimpeštanskog vodovoda koji je potpisan 2014. godine prilikom zajedničkog sastanka vlada Republike Srbije i Republike Mađarske.

Potpisivanju je prisustvovao i gradski menadžer Goran Vesić koji je rekao da Protokol predviđa saradnju dva vodovoda u obnovi i revitalizaciji reni bunara u Beogradu.

- Zbog starosti naših reni bunara i njihovog neobnavljanja Beograd svake godine gubi 150-200 litara izvorske odnosno podzemne vode - rekao je Vesić i dodao da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda obnovila prošle godine dva bunara, a ove jedan, kao i da je to prvi put urađeno posle više decenija.

Grad je za tu namenu odvojio skoro 3 mil EUR.

- Beograd ima 100 reni bunara od kojih je 75 u funkciji. Naš plan je da narednih pet godina obnavljamo 4-5 bunara čime bismo obnovili 20-25 bunara, zaustavili trend gubitka vode i dobili 700-800 litara nove podzemne vode - izjavio je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da Beograd ima mogućnost da uči na greškama prijatelja iz Mađarske, jer su, kako je naveo, oni tranzicioni period prošli ranije. Vesić je rekao da je grad Budimpešta prodao vodovod i kanalizaciju stranom partneru devedesetih godina prošlog veka, ali su brzo otkupili nazad čitav vodovod, koji uspešno posluje.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je i Nemanja Milutinović, predsednik Mađarske trgovačke kuće u Srbiji, koja okuplja mađarske kompanije koje ulažu u našu zemlju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.