NavMenu

Novi lekovi za astmu i opstruktivnu bolest pluća posle registracije u EU i u Srbiji

Izvor: Beta Četvrtak, 21.09.2017. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Direktor Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu Ljiljana Timotijević rekla je danas da se u Srbiji, tri godine posle registracije u EU, koriste dva inovativna leka za terapiju astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), od kojih u Srbiji boluje oko 600.000 ljudi.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je glavni uzročnik astme i HOBP pušenje, i aktivno, kao i pasivno.

- Na suženje disajnih puteva i bolesti pluća osim duvana utiče i aerozagađenje i respiratorne infekcije - rekla je Timotijević.

Lekovi se, kako je rečeno na konferenciji, nalaze na listi onih koji se izdaju o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, a participacija je oko 40%, što je od 1.200 do 1.700 dinara.

Stručnjak za HOBP Pol Džons rekao je da u svetu od astme i HOBP boluje od 8 do 10% ljudi, a u Kini svaki šesti odrasli čovek.

- Procena je da će do 2020. godine te dve bolesti biti među tri-četiri uzročnika smrti - rekao je Džons.

Novi lekovi koji se uzimaju preko inhalatora mogu prema njegovim rečima značajno da poprave kvalitet i dužinu života i smanje plućene infekcije i predstavljaju značajan napredak u lečenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.