Izvor: Novosti | Četvrtak, 21.09.2017.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja godine posao za 1.777 medicinskih radnika

(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Zdravstvene ustanove u Srbiji raspisaće do kraja godine konkurse za ukupno 1.777 medicinskih radnika, saznaju Novosti u Ministarstvu zdravlja.

To znači da će moći da se zaposli 216 od oko 2.000 lekara koji na birou čekaju posao.

Kadrovsko pojačanje pratiće i usavršavanje, navodi beogradski dnevnik, napominjući da tačan broj specijalizacija koje će biti odobrene u septembarskom roku još nije definisan, a za ovaj rok pristiglo je čak - 1.500 zahteva.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru uvedena od decembra 2013, za zdravstvo praktično ne važi, ali se radna mesta u zdravstvenim ustanovama popunjavaju isključivo uz saglasnost posebne komisije Vlade Srbije, podseća se u tekstu.

- Pre tri godine suočili smo se sa ozbiljnim problemom nedostatka specijalista i visokom starosnom strukturom kadrova - kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kako navodi, svaki 17. lekar u Srbiji bio je stariji od 60 godina, a posebno dramatično je bilo u pedijatriji, gde je većina specijalista imala između 50 i 55 godina života.

- Zato Ministarstvo zdravlja poslednjih godina vodi odgovornu i plansku kadrovsku politiku, usklađenu sa smernicama Vlade - kaže on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.