Izvor: Tanjug | Sreda, 20.09.2017.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

KNEŽEVIĆ: Četiri sistemska ekonomska zakona u skupštini do polovine novembra

Goran Knežević (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)
Ministar privrede Goran Knežević održao je danas sastanak sa privrednicima u Privrednoj komori Srbije i najavio donošenje četiri sistemska privredna zakona, koji bi trebalo da budu na dnevnom redu skupštine do polovine novembra.

Reč je o izmenama Zakona o privrednim društvima i Zakona o stečaju, Zakonu o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza i Zakonu o tehnčkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Knežević i predsednik PKS Marko Čadež održali su konsultacije sa privrednicima, članovima UO PKS, o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima. Javna rasprava o izmenama tog zakona počinje 22. septembra.

Prisustvovali su predsednik MK group Miodrag Kostić, vlasnik Mojih brendova Andrej Jovanović, vlasnik Alco grupe Miroljub Aleksić i drugi privrednici. Knežević je istakao da će sugestije privrednika doprineti da Zakon o privrednim društvima bude bolji.

- Ministarstvo privrede će uskoro izaći sa četiri ekonomska zakona, među kojima je i Zakon o stečaju koji je već prošao proceduru vlade i ušao u skupštinsku proceduru. Čekamo da prođe javna rasprava za ostala tri zakona, među kojima su i izmene Zakona o privrednim društvima, tako da očekujem da početkom ili sredinom novembra ovi sistemski zakoni budu na dnevnom redu skupštine - naveo je Knežević.

Naglasio je da Ministarstvo privrede sluša ono što govori privreda.

- Usvojili smo puno primedbi koje smo dobili od PKS, a tek počinje javna rasprava za izmene Zakona o privrednim društvima. Uveren sam da će privreda oberučke prihvatiti ovaj zakon i da će on u velikoj meri doprineti da naša privreda funkcioniše još bolje i efikasnije - dodao je Knežević.

Cilj je da se novim zakonskim rešenjem usklađenim sa pravnim tekovinama EU prevaziđu problemi primene nekih odredaba postojećeg propisa, i pojednostavi i unapredi poslovanje privrede, istaknuto je u PKS.

Ministarstvo privrede u aprilu je formiralo Radnu grupu za pripremu teksta Nacrta zakona za izmenu i dopunu Zakona o privrednim društvima u čijem sastavu su i predstavnici PKS. Čadež je rekao Tanjugu da se taj zakon tiče svih privrednih društava, jer definiše sve od osnivanja firmi, prava akcionara i slično, odnosno ceo set koji se tiče svakog preduzeća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.