Izvor: RTS | Sreda, 20.09.2017.| 10:47

Privrednici u Srbiji očekuju pojeftinjenje kredita - Nelikvidnost i dugi rokovi plaćanja sve manji problem

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Nivo bankarskih kredita privredi od početka godine porastao je za 5,2%. To je rezultat mera Narodne banke i Ministarstva finansija, kojima je značajno smanjen nivo nenaplativih kredita. Referentna kamata na dinarske kredite takođe je na istoriskom minimumu od 3,75%.

Pre nekoliko godina nelikvidnost i dugi rokovi plaćanja su stvarali problem firmama koje su bile zadužne kod banaka, a posredno zbog neredovnih primanja i zaduženi radnici postajali su kreditno nesposobni. Nenaplativi krediti, koji su do pre dve godine bili u proseku od 27% za privredu i 8,8% za stanovništvo, sada su prepolovljeni.

- Ovih 5,2% je dobar nagoveštaj da - ako se ova tendencija nastavi - privreda sada ima mogućnosti da krene u kreditiranje i nastavi taj novi investicioni ciklus - objašnjava Veroljub Dugalić, generalni sekrtar UBS.

U firmi Don Don novac za investicije od 10 mil EUR obezbedili su i iz skandinavskih penzionih fondova. Međutim, ističu da su Srbiji krediti pojeftinili i sada imaju istu cenu kao i u zemljama okruženja.

Uz poštovanje rokova plaćanja trgovaca za isporučenu robu prema dobavljačima, takođe smanjuje rizike od nenaplativih kredita.

- Što se tiče roka plaćanja, mogu reći da je tu sada prilično dobro stanje. Još uvek ima nekih iskakanja, ali mislim da su se generalno ti rokovi, barem sa velikim trgovačkim lancima, sredili - smatra Aleš Mozetič, vlasnik pekare Don Don.

Firma Elicio je našla investitore i banke koje će finansirati gradnju vetroparkova vrednu gotovo 100 mil EUR. Za bankare je atraktivno i ulaganje u poljoprivredu zelenu ili energiju. Zašto ranije to nije bilo moguće?

- U Srbiji je došlo do poboljšanja investicionog ambijenta donošenjem zakona o energetici i uredbama koje regulišu obnovljive izvore energije. To je bilo u junu prošle godine, ove godine su unapređeni, tako su banke zadovoljne uslovima koje je država dala - napominje Danijela Isailović iz firme Elicio.

Ako se uzmu u obzir otpisani, reprogramirani ili prodati krediti koji su bankama olakšali rizik od gubitaka, to ih dodatno ohrabruje za kreditiranje. Prema mišljenju ekonomista, postoji prostor i za porast stanogradnje, ali uz pažljivo investiranje.

- Postoje pretpostavke za veće dinamiziranje kreditne aktivnosti i za relativno veći udeo investicionih kredita privredi, koji bi podstakli opštu ekonomsku aktivnost - navodi Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Srbija ne juri samo standard razvijenih zemalja već i veći nivo investicija i kredita, jer tu postoji jasna paralela. Što više kredita, više je investicija, zaposlenosti i potrošnje što onda doprinosi rastu ekonomije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.