Izvor: Novosti | Sreda, 20.09.2017.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odbor poverilaca osporio oglašenu prodaju Jugoremedije

(Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Potraga za novim vlasnikom posrnule zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija dovedena je u pitanje čim je počela.

Prodaju ove farmaceutske kompanije kao pravnog lica javnim nadmetanjem, koja je oglašena proteklog vikenda, kako saznaju Novosti, u ponedeljak (19. septembra 2017. godine) osporio je odbor poverilaca. U prigovoru upućenom Privrednom sudu u Zrenjaninu, koji vodi stečajni postupak, odbor zahteva odlaganje, ali i poništenje odluke o prodaji, uz tvrdnju da je pristrasna i nezakonita - i to zbog nepoštovanja stava poverilaca da se imovina Jugoremedije unovči javnim prikupljanjem ponuda, a prethodno okonča spor za povraćaj dozvola za stavljanje lekova u promet sa preduzećem Union-medic iz Novog Sada.

- Prodajom fabrike pre okončanja ove parnice, privileguje se uzurpator ovih dozvola Union-medic, koji jedini ima interes da kupi Jugoremediju bez njih. Za sve druge potencijalne ponuđače kupovina je rizičan poduhvat. Izostala bi i konkurencija na licitaciji, te postizanje cene koja bi dovela do najpovoljnijeg namirenja poverilaca, što je glavni cilj stečaja - iznosi za Novosti Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca, poredeći oglašenu prodaju Jugoremedije sa nuđenjem automobila bez motora.

Dozvole, odnosno licence za proizvodnju lekova, svakako su najvredniji deo imovine zrenjaninske farmaceutske kuće. Prema poslednjoj proceni, vrednost Jugoremedije utvrđena je na oko 32 mil EUR, od čega 16 mil EUR otpada na licence. Stečajni upravnik odredio je početnu cenu na licitaciji u iznosu 50% procenjene vrednosti ukupne imovine - oko 16 mil EUR. A, umesto licenci, uz 12 pogona, opremu, upravnu zgradu i pomoćne objekate ukupne površine 74.000 kvadrata, potencijalnim kupcima u oglasu nudi se sudska parnica za licence.

- Pošto licence za 22 leka predstavljaju najveću vrednost stečajnog dužnika, odbor poverilaca ranije je naložio stečajnom upravniku da pokrene parnicu za njihov povraćaj. Međutim, upravnik se oglušio, a stečajni sudija Aleksandar Stoiljkovski tvrdi da je stavljanjem parnice u oglas o prodaji otklonjen svaki problem - kaže Pecikoza.

Licence su se, inače, u posedu Union-medica našle nakon što je 2013. zakupio pogone u Zrenjaninu i obnovio proizvodnju mnogobrojnih preparata koji se se vodili kao intelektualna svojina Jugoremedije. Novosadsko preduzeće sve do prošle godine odugovlačilo je stečajni postupak najavljivanjem plana reorganizacije. Na kraju, prošle godine, odustalo je od njegovog podnošenja, ali i otkazalo ugovor o zakupu. Nastavilo je, međutim, proizvodnju u Novom Sadu, odbijajući da ispoštuje ugovorenu obavezu i vrati licence - izgovarajući se zahtevom za naknadu troškova za registraciju...

Stečajni upravnik Radovan Savić o svemu je izvestio Agenciju za lekove, ali i nadležna ministarstva i Vladu RS. Ukazao je i na mogućnost da Union-medic zloupotrebi licence.

U Union-medicu ne oglšavaju se povodom optužbi iz Zrenjanina i zvanično nisu iskazali interes za kupovinu Jugoremedije. A, kako Novosti saznaju, pokazali su ga Asocijacija proizvođača lekova Rusije, dve firme iz Novog Sada i jedna iz Bijeljine, kao i nekoliko privrednika, među kojima je i bivši ministar Predrag Bubalo.

Potraživanja 27 mil EUR

Priznata potraživanja poverilaca Jugoremedije iznose oko 27 mil EUR. Najveći deo odnosi se na banke i poresku upravu, koji su razlučni poverioci i imaju hipoteke na nepokretnostima. Po sadašnjim scenarijima, od prodaje će teško moći svi da se namire. Osim 450 bivših radnika, "kratkih rukava" po svemu sudeći ostaće mali akcionari - njih oko 3.000, i država koja je vlasnik 42% akcija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.