NavMenu

Nova faza projekta EDISON eCity - Povezivanje regiona ekološkim transportom

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2017. 12:44
Komentari
Podeli
Učesnici Samita 100 u Sarajevu 2016. godineUčesnici Samita 100 u Sarajevu 2016. godine
Povodom početka evropske nedelje mobilnosti, u Celju je započela nova faza projekta EDISON eCity – jednog od najznačajnijih regionalnih projekata u oblasti ekološkog transporta, saopštila je regionalna poslovna inicijativa Samit 100 lidera Jugoistočne Evrope. Ona je događaj kojem su prisustvovali brojni predstavnici privrede iz regiona, uz državne predstavnike vlade Slovenije i Evropske unije, organizovala u partnerstvu sa lokalnom vlašću Celja i Rotary distriktima iz regiona.

EDISON platforma nastala je u Sloveniji, 2015. godine, kao rezultat humanitarne inicijative kada su za potrebe dece sa invaliditetom u rent-a-car usluge uvedena električna vozila, model BMWi13, čime je uspostavljena prva ekološka ekonomija deljenja – jedan od najbrže rastućih svetskih ekonomskih trendova.

Nakon instaliranja deset stanica za napajanje električnih vozila u Sloveniji, ova inicijativa predstavljena je u okviru Samita100 u Sarajevu, sa planom da se uvede elektrifikacija puta u dužini od 2.400 km koji povezuje sve veće regionalne gradove, od Ljubljane preko Zagreba i Beograda do Skoplja, Tirane, Prištine, i zatim Dubrovnika, Splita, Zadra i Kopra, a u aprilu ove godine promovisan je i projekat eBelgrade.

Proteklog vikenda predstavljeni su prvi rezultati platforme i lansirana je faza eCelje, kojom EDISON projekat nastavlja povezivanje unutar regiona jugoistočne Evrope. Promociji nove faze, u Celju, prisustvovala je i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.


- Nalazimo se u epohalnom periodu velike transformacije društva koja će se bazirati na obnovljivim izvorima energije i ekonomiji deljenja (sharing) i mi u regionu vidimo to kao fenomenalnu mogućnost da iskoristimo zajedno šansu za brzi rast - rekao je Iztok Seljak, jedan od tvoraca i glavnih pokretača EDISON projekta, inače predsednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria i potpredsednik Upravnog odbora Samita100.

On je dodao da Edison od regiona pravi laboratoriju zelene mobilnosti, a uspešna rešenja mogu se izvoziti na globalno tržište.

Događaj u Celju održan je neposredno pred šesto regionalno godišnje okupljanje inicijative Samit100, koje je planirano za 16. i 17. oktobar u Skoplju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.