Izvor: B92 | Utorak, 19.09.2017.| 12:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro naplaćivanje ulaska na Kalemegdan?

(Foto: Suzana Obradović)
Moguće je da će se nekoj od narednih godina naplaćivati ulaz na Gornji grad Kalemegdanske tvrđave, kaže gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić i dodaje da bi moglo da se dogodi u "narednom periodu", odnosno verovatno za "narednih godinu ili dve".

Osim toga, ona je istakla da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP Beogradska tvrđava doneti veća sredstva.

Kako navodi, o tome je razgovarala sa direktorom JP Beogradska tvrđava Petrom Andrijaševićem, a odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor tog preduzeća koji čine pet članova i predsednik.

- Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj - rekla je Ivona Jevtić.

Tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jedan od najvažnijih simbola Beograda, a u Gornjem gradu nalazi se više kulturno-istorijskih spomenika poput Rimskog bunara, Sahat kule i Pobednika.

Beogradska tvrđava podignuta je početkom 1. veka kao palisad sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvila u rimski kastrum, vizantijski kastel i srednjevekovnu utvrđeno prestonicu Srpske despototivne, da bi na kraju bila austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.