Izvor: Tanjug | Utorak, 19.09.2017.| 11:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Startap Pi razvio prvi bežični punjač

(Foto: DisobeyArt/shutterstock.com)
Novajlija iz Silikonske doline, startap Pi, tvrdi da je razvio prvi bežični punjač na svetu koji "ukida" kablove ili utikače za punjenje uredaja.

Pi punjači, veličine vaze za mali sto, funkcionišu na standardnoj tehnologiji za punjenje koja se koristi za Apple ili Android pametne telefone dizajnirane za bežično napajanje, prenosi agencija AFP.

Ali, umesto kablova ili utičnica, ovaj konusno dizajnirani predmet puni telefone putem magnetnih talasa.

- Magnetna polja su idealan način za bezbedno slanje energije na mobilne elektronske uređaje - kaže glavni tehnolog u startapu Pi, Liksin Ši, koji je zajedno sa Džonom Mekdonaldom napravio punjač.

Trik je u tome da se magnetni talasi povijaju kako bi pronašli pametne telefone, rekao je suosnivač startapa tokom prezentacije uređaja za novinara AFP-a u San Francisku.

- Teži deo je bila razrada rešenja kako da se magnetno punjenje učini fleksibilnijim, da uređaj bude multifunkcionalan i da ima širi opseg upotrebe - rekao je Ši, dodajući da im je bilo potrebno više od godinu dana da izvedu matematički dokaz koji omogućava sve to.

Ovaj dvojac je matematički došao do rešenja kako da oblikuje magnetno polje tako da energija može da se prenosi na pametne telefone koji su postavljeni ili su upotrebi u opsegu od oko 30 cm od Pi uređaja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.