NavMenu

Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Kine u oblasti filma

Izvor: RTS Ponedeljak, 18.09.2017. 19:48
Komentari
Podeli
(Foto: d13/shutterstock.com)
Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i direktor Kineskog filmskog muzeja Čen Džičiang potpisali su u ponedeljak, 18. septembra 2017. godine, u Beogradu Memorandum o saradnji, a prvi rezultat biće gostovanje izložbe "112 godina kineskog filma" od 25. septembra do 8. oktobra u Kinoteci.

Pantelić je rekao da Memorandum o saradnji Kinoteci pruža mogućnost sveobuhvatne saradnje sa kineskim filmskim institucijama, te podseća da je taj proces počeo prošle godine potpisivanjem takvog dokumenta sa Kineskim filmskim arhivom.

Pantelić objašnjava da protokol omogućava zajedničko čuvanje, promovisanje filmske baštine, razmenu filmskih programa i učestvovanje u zajedničkim projektima čiji je cilj afirmacija i promocija kineskog, odnosno srpskog filma.

Kaže i da će Kinoteka biti domaćin velike izložbe "112 godina kineskog filma", koja pred srpsku javnost stiže nakon predstavljanja u SAD, Švajcarskoj, Rusiji i Belorusiji. Reč je o specijalnoj izložbi Kineskog filmskog muzeja, osnovanog 2005. godine, na stogodišnjicu postojanja kineskog filma.

Zgrada tog muzeja ima 40.000 kvadratnih metara, 20 izložbenih sala, šest sala za projekcije i kolekciju sa više od 100.000 predmeta, a do sada ju je posetilo više od četiri miliona ljudi.


Izložba "112 godina kineskog filma" autorke Vang Hunghue podeljena je u dve celine: prvi deo predstavlja istorijat kineskog filma, a drugi omaž partizanskim filmovima bivše Jugoslavije. Istorijat kineskog filma biće predstavljen na plakatima (na kineskom i srpskom), a posetioci će biti u prilici da dobiju objašnjenja o tradicionalnoj izradi tih plakata čija je osnova od svile.

U vitrinama će biti izložene figure izrađene od svile i skulpture od gline koje će publici predstaviti Igru senki iz doba dinastije Han, scenu iz prvog kineskog filma Bitka na Dingjunšanu i nastanak kineske himne Marš dobrovoljaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.