NavMenu

Agrokor traži priznanje vanredne uprave u Crnoj Gori

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 18.09.2017. 17:27
Komentari
Podeli
(Foto: Damir Sencar/Shutterstock)
Poverenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak zatražio je od crnogorskog Privrednog suda hitno priznanje postupka vanredne uprave tog koncerna, kako bi zaštitio imovinu kompanija iz tog sistema koje posluju u Crnoj Gori, pišu podgoričke Dnevne novine.

Osim priznanja postupka pokrenutog početkom aprila pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, Ramljak je od crnogorskog Privrednog suda zatražio i hitno pružanje pomoći koje se ogleda u izricanju zabrane pokretanja i vođenja postupaka kojima bi se ugrozila imovina Agrokora u Crnoj Gori i interesi njegovih poverilaca, prenosi portal Cdm.

Nedugo po prijemu zahteva Ramljaka, u Privredni sud je stigao i podnesak pravnih zastupnika ruske Sberbanke, najvećeg pojedinačnog poverioca Agrokora, kojim se traži odbijanje Ramljakovog zahteva zbog, kako se navodi, nepostojanja pravnog osnova za njegovim priznanjem u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori posluju dve kompanije iz sastava Agrokor grupe - Ledo i Super kartica, koje su u stoprocentnom vlasništvu hrvatskog koncerna. Reč je o privrednim društvima osnovanim u Crnoj Gori, sa više stotina radnika u trgovini.


U zahtevu dostavljenom Privrednom sudu preko pravnih zastupnika, Ramljak traži zabranu prinudnog izvršenja nad imovinom ovih društava, kao i zabranu pokretanja novih i prekid početih postupaka u vezi sa njihovom imovinom, pravima i obavezama.

Kao pravni osnov za podnošenje zahteva o priznanju postupka vanredne uprave Ramljak navodi odredbe crnogorskog Zakona o stečaju koje se odnose na međunarodni stečaj, a između ostalog omogućavaju stranim predstavnicima pravo neposrednog postupanja pred sudovima Crne Gore.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.