NavMenu

Republika Srpska planira saradnju sa Srbijom u namenskoj industriji

Izvor: RTRS Ponedeljak, 18.09.2017. 15:51
Komentari
Podeli

Petar Đokić (Foto: vladars.net)Petar Đokić
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Bijeljini da je neophodno detaljnije sagledati mogućnosti unapređenja saradnje Srbije i Srpske u vezi sa kvalitetnijim iskorišćavanjem kapaciteta namenske industrije.

Nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije i rukovodstvom preduzeća Orao iz Bijeljine, Đokić je rekao da će delegacija Srbije od danas i u naredna dva dana biti u Orlu, u Fabrici motora specijalne namene na Palama i u Kosmosu, a sutra će ovu delegaciju u Banjaluci predvoditi ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

- Cilj nam je da sa ovim ministarstvom sagledamo detaljno mogućnosti unapređenja saradnje Srbije i Srpske. Neophodno je sagledati mogućnosti saradnje na nekim novim projektima, kao i proširenja saradnje u okviru postojećih projekata koji se dugi niz godina zajedno realizuju - naglasio je Đokić.

On je istakao da je na današnjem sastanku već dobijena saglasnost i potvrda o takvoj spremnosti, a da će detaljno sagledavanje postojećih kapaciteta i svega što je u vezi sa tim moguće učiniti biti nastavljeno u pregovorima sa ministrom Vulinom.

- Uveren sam da ćemo u narednom periodu biti u prilici da donesemo vrlo jasne izvršne odluke koje će biti obavezujuće, kako za nas u Srpskoj i našu Vladu, tako i za Vladu Srbije, te da u tom smislu otvorimo novu stranicu saradnje naša tri preduzeća sa istim preduzećima ili sa sektorom namenske industrije u Srbiji - rekao je Đokić novinarima.

Direktor kompanije Orao iz Bijeljine Milan Prica kaže da se mora sarađivati sa svima sa kojima se "sarađivalo u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije".

Prica je napomenuo da se Orao bavi delatnošću kojom se ne bavi niko na ovim prostorima, i da bi opstali, kaže, neophodno je sarađivati sa onima koji su jaki i moćni, pre svega u obrazovanju za rad u ovoj oblasti.


- Vazduhoplovni smer postoji samo u Beogradu, postoji institut... Ova firma ne može da radi od 1992. godine bez podrške takvih institucija. Ovo je jedan od načina da se to ojača, osposobi, a i da se uđe u investicije za nove programe, bez kojih Vazduhoplovni zavod Orao nema budućnosti - rekao je Prica nakon sastanka.

Pomoćnik ministra odbrane u Vladi Srbije Nenad Miloradović rekao je da je Orao jedna od najboljih fabrika mašinske industrije na Balkanu, te da u njoj postoje tehnologije koje ne postoje u širem području jugoistočne Evrope.

- Ona je od strateškog značaja za Ministarstvo odbrane Srbije, a i za odbrambenu industriju Srbije. Ministarstvo odbrane ima već dosta posla sa Orlom, a u narednom periodu se očekuje povećanje te dinamike - naglasio je Miloradović.

Ministarstvo odbrane Srbije namerava da poveća broj ugovora sa Orlom, rekao je Miloradović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.